Sundhed: Muskel- og skeletlidelser koster 17 mia. kroner om året

Mere end hver fjerde dansker har eller har haft ondt i ryggen, slidgigt, knogleskørhed eller diskusprolaps, og det har store samfundsmæssige omkostninger

Udgivet den 17 maj. 17, 10:46

Opdateret den 28 aug. 17, 21:24

Forfatter: Statens Institut for Folkesundhed, SIF

Kategorier: Behandling, Medicin, Sunde vaner, Sygdom

Kommentarer: 1

Statens Institut for Folkesundhed har lavet en opgørelse af, hvad muskel- og skeletlidelser samlet set koster samfundet om året.

Beregningerne bygger på data fra 2010 og viser, at danskernes dårlige rygge, slidgigt, leddegigt, knogleskørhed, diskusprolapser og andre rygsygdomme samlet set koster 17,2 mia. kroner om året.

Undersøgelsen viser også, at mere end hver fjerde dansker i 2010 led af muskel- og skeletlidelser eller følgevirkninger heraf.

“Det er første gang, at man har lavet en beregning af de samlede omkostninger ved muskel- og skeletlidelser, og vi kan nu konstatere, at de samfundsmæssige omkostninger er meget høje. Data er indsamlet i 2010, og alt tyder på, at omkostningerne i 2017 kun er blevet endnu højere, da forekomsten af muskel- og skeletlidelser er steget,” siger forsker Maja Bæksgaard Jørgensen, Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

Undersøgelsen er udarbejdet for Gigtforeningen. Den viser, at omkostninger til behandling udgør 8 mia. kroner om året. Omkostninger til behandling dækker blandt andet over medicin, indlæggelse på sygehuset og behandling hos den praktiserende læge, fysioterapeut og kiropraktor.

Tab af arbejdskraft

Samtidig er det kort- og langsigtede produktionstab forbundet med muskel- og skeletlidelser 9,2 mia. kr. Produktionstabet skyldes, at muskel- og skeletlidelserne i 2010 genererede knap 770.000 sygedage, mens 2.410 personer fik tilkendt førtidspension. Det svarer til 14 procent af alle førtidspensioner.

Muskel- og skeletlidelser er en betegnelse for sygdomme og besvær, der er relateret til muskler, sener, knogler og led. Lidelserne kan både være i let form og uden alvorlige gener, men kan også være invaliderende og nedsætte funktionsevnen, give kroniske smerter og føre til førtidspension.

Data fra 25.000 danskere

I alt har 25.000 voksne danskere bidraget med data til undersøgelsen.

Formålet med undersøgelsen har været at estimere de samfundsmæssige omkostninger af muskel- og skeletlidelser i Danmark. Perspektivet i undersøgelsen har dels været samfundsøkonomisk, således at alle omkostninger til behandling samt tabt produktion estimeres, dels kasseanalytisk, hvor de offentlige kassers udgifter til behandling og overførsler bliver opgjort.

Af Maja Bæksgaard Jørgensen, ph.d. studerende ved Statens Institut for Folkesundhed, SDU, tlf.: 65 50 77 30 eller 61 78 18 00 eller e-mail: mbha@si-folksundhed.dk

Kilde: De samfundsmæssige omkostninger ved muskel- og skeletlidelser i Danmark, Maja B. Jørgensen, Michael Davidsen og Janne S. Tolstrup, Statens Institut for Folkesundhed 2017.

En kommentar til “Muskel- og skeletlidelser koster 17 mia. kroner om året

  1. […] Der er behov for nytænkning på sundhedsområdet, alene af det faktum, at befolkningssammensætningen i de kommende år er en brændende platform for sundhedsbudgetterne med et stigende antal ældre og et stigende antal kronikere. Så sent som d.d. har Statens Institut for Folkesundhed udsendt nyhedsbrevet med overskriften”Muskel- og skeletlidelser koster 17 mia. kroner om året” […]

Kommentér denne artikel

Find os på:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kort om forskning.dk

Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.

Siden giver også adgang til en række nyttige links.

Kontakt forskning.dk

Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.

Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk

© Forskning - 2024

Web