Systematisk gennemgang af analyser af omkostningseffektivitet viser at akupunktur er omkostningseffektiv ved forskellige lidelser

Udgivet den 13 jun. 15, 7:48

Opdateret den 14 jun. 15, 13:58

Kategori: Forskning i akupunktur

Kommentarer: 2

Videnskabelig dokumenteret forskning

Original overskrift: A systematic review of cost-effectiveness analyses alongside randomised controlled trials of acupuncture

Dato: December 2012

Database: PubMed

Dette forskningsprojekt har fået økonomisk støtte af: Ukendt

Introduktion:

Formålet med analysen er at opsummere materiale om omkostningseffektivitet for akupunktur.

Materiale og metoder:

Vi identificerede fulde økonomiske evalueringer, såsom analyse af omkostningseffektivitet (CEA - cost-effectiveness analysis), analyse af omkostnings-nytte (CUA - cost-utility analysis) og cost-benefit-analyse (CBA), der blev lavet sideløbende med forsøg med vilkårlig behandlingstildeling og kontrolgruppe (RCT’er - randomised controlled trials), der vurderede følgerne af og omkostningerne ved akupunktur for en hvilken som helst tilstand. Der blev søgt i 11 elektroniske databaser frem til marts 2011 uden sprogbegrænsninger. Egnede RCT’er blev vurderet ved anvendelse af Cochrane-kriterierne for risiko for systematiske fejl og en modificeret version af tjeklisten til økonomisk evaluering. De generelle karakteristika og resultaterne for hver økonomisk analyse, såsom trinvise omkostningseffektiviteter (ICERs), blev trukket ud.

Resultater:

Ud af 17 inkluderede studier var 9 CUA’er, der målte kvalitetsjusterede leveår (QALY’er - quality-adjusted life years), og 8 var CEA’er, der målte effektiviteten af akupunktur på baggrund af forbedringer i kliniske symptomer. Alle CUA’er viste, at akupunktur med eller uden normal behandling var omkostningseffektiv sammenlignet med ventelistekontrol eller normal behandling alene med ICER’er i intervallet fra EUR 3.011/QALY (menstruationssmerter) til EUR 22.298/QALY (høfeber) i tyske studier og fra GBP 3.855/QALY (slidgigt) til GBP 9.951/QALY (hovedpine) i UK-studier. I CEA’erne var akupunktur gavnlig ved en relativt lav omkostning i 6 europæiske og asiatiske studier. Alle CUA’er var godt udformet med en lav risiko for systematiske fejl, men dette var ikke tilfældet for CEA’erne.

Konklusion:

Samlet set viser denne gennemgang omkostningseffektiviteten af akupunktur. På trods af så lovende resultater skal man være forsigtig med at generalisere disse resultater på grund af forskelligartetheden af sygdomme og de forskellige akupunkturstatusser i de forskellige lande.

Brancheforeningen Danske Akupunktører har sponsoreret oversættelsen af ovenstående tekst.

Se flere detaljer om ansvar for tekst.

2 kommentarer til “Systematisk gennemgang af analyser af omkostningseffektivitet viser at akupunktur er omkostningseffektiv ved forskellige lidelser

  1. Overskrift og konklusion må siges at være noget forskellige

  2. […] Systematisk gennemgang af analyser af omkostningseffektivitet viser at akupunktur er omkostningseffe… […]

Kommentér denne artikel

Find os på:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kort om forskning.dk

Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.

Siden giver også adgang til en række nyttige links.

Kontakt forskning.dk

Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.

Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk

© Forskning - 2024

Web