Søvnproblemer og stråling: Smartmeter-problematikken i dansk kontekst

Smartmeterbølgen ruller stadig ind over de danske forbrugere af el, gas, vand og fjernvarme. Et studie godkendt af de amerikanske miljølægers faglige organisation fortæller om søvnforstyrrelser hos 49 % af de medtagne forsøgspersoner.

Udgivet den 20 mar. 19, 11:37

Opdateret den 20 mar. 19, 14:18

Forfatter: Speciallæge John Jalving

Kategori: Miljø

Kommentarer: 15

Fjernaflæste målere blev i 2013 lovmæssigt indført for alle danske husstande i Danmark (lov nr. 1358, opdateret 25.1.2019 BEK 75), selv om dette ikke er et decideret lovmæssigt krav i andre lande i Europa.

Man har i mange af vore europæiske nabolande erkendt, at indførelse af trådløse målere er forbundet med mange helbredsskader, fordi der anvendes mikrobølgeteknologi. Derfor har borgere her mulighed for at fravælge fjernaflæste forbrugsmålere og i stedet tilvælge kablede løsninger, der ikke indebærer mikrobølgebestråling.

Smartmetre kan være kablede, hvorved de formentlig ikke udgør en sundhedsmæssig risiko, men de fleste installationer er baserede på trådløs teknologi via GSM-moduler (små mobiltelefoner) eller såkaldt radio-kædeteknologi fra eksempelvis fabrikanten Kamstrup.

Disse teknikker benytter sig dog af elektriske sendere, der pulserer mange gange i døgnet, selvom de eksempelvis kun afleverer hovedmålinger en enkelt gang pr. døgn (de trådløse sendere kommunikerer med hinanden, ”sender protokol” i IT-sprog, red.).

 

Videnskabeligt studie: Høj helkropsdosis fra smartmetre

Den afgørende risiko i denne forbindelse er den kumulative helkropsdosis.

Ud fra forsyningsselskabernes egne målinger (i USA) viser det sig, at den tilførte strålingseffekt og helkropsdosis er højere end ved brug af andre mikrobølgebaserede apparater (Hirsch, Daniel 2011: ”Comments on the Draft Report by the California Council on Science and Technology: Health Impacts of Radio Frequency from Smart Meters”), jf. https://ccst.us/wp-content/uploads/letter8hirsch.pdf

Den nyeste undersøgelse af menneskers reaktioner på smartmetre er fra 2013 og omfatter 92 forsøgspersoner – alle uden erkendt elektromagnetisk hypersensibilitet (oftest kaldet elektrohypersensitivitet eller blot EHS, red.). Studiet kan læses i dette link.

Studiet fra Center for Electrosmog Prevention, California (CEP) er ret enestående i sin klarhed og valide registrering af talrige symptomer opstået under påvirkning af fjernaflæste forbrugsmålere.

Projektleder Dr. Frederica Lamec, der er forsker for CEP, konkluderer:
”Smart- meters may have unique characteristics, that lower peoples threshold for symptom development “.

Dr. Frederica Lamech omtaler den ”unikke karakteristik” – det kunne meget vel dreje sig om pulserende mikrobølgestråler fra de fjernaflæste forbrugsmålere.

 

Konklusion accepteret af amerikanske miljølæger

Undersøgelsen blev p.g.a. sin videnskabelige pålidelighed accepteret af det Amerikanske Miljøakademi for Miljømedicin ( AAEM) , der måtte give sin uforbeholdne støtte til resultaterne. Samtidig  valgte miljøakademiet at opfordre til yderligere forskning på området samt at opfordre politikere til rettidig omhu, herunder at overveje et forbud imod trådløst fjernaflæste målere.

Yderligere forskning inddragende dosimetri til karakterisering af de udsendte mikrobølgers skadevirkninger er påkrævet.

Den kunstigt frembragte mikrobølgebestråling er pulserende med specifikke modulationer og polariseringsgrader. Herved afviger de biologisk fra universets lineære mikrobølgebestråling af vor klode og påfører naturen og os en helbredsrisiko.

 

Sådan undgår du et smartmeter

I Danmark er fremgangsmåden, at EHS-ramte og borgere, der ikke ønsker sig eksponeret for denne teknologi, ansøger FORSYNNGSSELSKABET om DISPENSATION for fjernaflæsning og i stedet beder om at

1) beholde sin ”gamle” måler eller
2) få den nye enhed kablet.

Min erfaring indtil nu går på, at man nogle steder får tilbudt dispensation fra trådløs kommunikation, medens det i andre regioner giver store problemer. Det er vigtigt at gøre forsyningsselskabet opmærksom på, at lovgrundlaget ikke kræver, at aflæsningsmodulet er trådløst, men udelukkende kan fjernaflæses.

 

Yderligere kilder:

Environmental Research: ”WIFI is an important threat to human health ” , 2018 , en metaanalyse af forskningen ved professor og doktor Martin Pall.

AAEM  2013. Smart Meter Case series.  http://aaemonline.org/docs/SMCS.pdf

CES 2014, kommentar vedrørende studiet.

 

 

Tags: EHS smartmeter stråling

15 kommentarer til “Søvnproblemer og stråling: Smartmeter-problematikken i dansk kontekst

 1. Rasmus Schultz siger:

  “Det er vigtigt at gøre forsyningsselskabet opmærksom på, at lovgrundlaget ikke kræver, at aflæsningsmodulet er trådløst, men udelukkende kan fjernaflæses”

  Hvordan skulle det ellers kunne det?

 2. Jens Anton Nordestgaard siger:

  Jeg må også tilslutte mig den store mistillid til denne her målere, det har ikke noget med søvnforstyrelser at gøre. Vi var på en ferie da vi kom hjem havde tælleren opregnet vores vandforbrug på 26 m3 vi har set tidspunktet hvor det er brugt og vi har haft fuld opsyn med vores hus og vores overvågnings kameraer viser ikke på nogen tidspunkt at der er stjålet vand, men hvor er det så? Vi har ikke brugt det, men Ikast Vandværk holder hårdnakket på at eg har brugt det, hvad siger men så? Ny måler skal man selv betale og en test på vores måler vil koste ca. Kr. 1000.- så derfor så jeg gerne at vi fik det gamle system tilbage når teknikken ikke er bedre.

 3. Dorthe Petersen siger:

  Vi fik installeret den 3.trådløse måler sidste år. Det var til el, de 2 andre er til fjernvarme og vand. Den måned hvor el måleren blev installeret blev jeg syg; trykken for ørene, tinnitus, svimmelhed og lidt forhøjet infektionstal, så jeg fik en pencillinkur. Det fjernede ikke larmen i mit hoved som stadig er der, og jeg var stadig syg. Pudsigt nok forsvinder min tinnitus ofte når jeg er på ferie.
  Så fandt jeg ud af at varmeværket har opsat ‘repeatere’ på mange af byens gadelamper. Så derfor er det altså ikke ‘bare’ smartmetrene der taler sammen, de taler også via de talrige forstærkere. Så er der måske ikke noget at sige til at borgerne bliver påvirket!? Mon det var meningen at teknikken skulle bruges på den måde?

 4. Ditte siger:

  At sende selskabet sin indsigelse, er desværre ikke nok, viser det sig i praksis.
  Selskabet agerer som om Kamstrups måler er den eneste på markedet.
  Det kan undre, at man ikke blot kan vælge at få Echelon-måleren. (Og ja, jeg var også chokeret, da jeg hørte navnet. Men man kan jo så sige, at de i det mindste spiller med noget mere åbne kort her 😁)

 5. Lotte Bering siger:

  Tak for denne rigtig gode artikel! Mon I kan svare mig på følgende: Vi (i Nordsjælland) har fået installeret den nye ny smartmeter-elmåler af Radius. Her på matriklen fik vi efterfølgende flyttet antennen ud i haven. Nu vil jeg gerne vide om måleren stadig udsender en påvirkning her inde i huset hvor den hænger, jeg tænker på de mange små pulseringer, som måleren (så vidt jeg har forstået) laver mange gange i døgnet. Er de også flyttet ud eller?

 6. Steen Ørsted siger:

  Jeg er ikke hypersensitiv overfor elektrosmog, men sensitiv nok til, at jeg med det samme, jeg havde anskaffet en ny fin trådløs router, et lækkert trådløst tastatur og en lækker trådløs mus, var nødt til at skifte tilbage til de gamle primitive kablede versioner igen. jeg kunne efter bare få minutter mærke, at jeg blev dårlig af de nye elegante løsninger. Det var så det, og løsningen var nem og problemfri, men nu skal jeg have smartmeter i en kablet version, som man har valgt i min kommune, men alle informationerne for kvarterets målere skal sendes trådløst fra en tranformator, som jeg har i enden af min matrikel. Jeg går udfra, at den bliver forsynet med en sendemast. Det er for enden af min have ca. 25m. fra mit hus og klods op af, hvor min bil holder. Vil det være problematisk på langt sigt at bo og færdes dagligt så tæt på sådan en sender?
  Jeg er lidt i tvivl, fordi jeg kender en person, der har været meget uforklarligt syg, indtil vedkommende omsider fandt ud af, at det var det nye trådløse smartmeter, der var problemet og nu har fået det løst.
  Det er mit indtryk, at man i Danmark har meget lidt lyst til at være åben overfor disse ting, og hellere vil mene, at det nok er noget psykisk og at de pågældende mennesker er hysteriske, (og raske drenge er jo ikke bange for noget), men da jeg i sin tid måtte gå væk fra mine fine nye ting, som jeg ellers lige var så glad for, anede jeg intet om disse ting, og har ikke gået meget op i det siden. Men nu er det blevet aktuelt kraft af de nye ting, jeg skal have installeret.
  I flere år fik jeg det skidt, når jeg kom ind i vores store fine Brugs og skulle hurtigt ud igen, men sådan er det overhovedet ikke mere, og jeg har bagefter fundet ud af at den glædelige ændring kom samtidig med at de fik installeret en anden type lysamaturer, så nu er jeg en glad handlende, men den slags førstehåndsoplevelser har fået mig til at være lidt mere opmærksom på om pulserende elektromagnetiske felter (og måske elektrisk lys) kan påvirke vores velbefindende og måske endda helbred mere, end vi tænker på til hverdag. Jeg synes, det er en helt rationel tanke. Er der nogen, der har forstand på det, så giv lyd.
  Venligst Steen

 7. Johanne Lund Christiansen siger:

  Kære Steen,
  Dine overvejelser er fuldstændig relevante, selv om du måske ikke vil vinde meget gehør i din omgangskreds.
  Du er uden tvivl elektro(hyper)sensitiv. Jeg kan kun opfordre dig til fortsat at tage det meget alvorligt. Det kan du blandt andet gøre ved at orientere dig på EHS-foreningens hjemmeside (og evt. melde dig ind). Her er en del god rådgivning at hente.

  AF egen erfaring ved jeg desværre at tilstanden kan udvikle sig meget pludseligt til noget meget værre end det, du beskriver ( jeg har fået min tilværelse grundigt smadret ved at flytte ind i en alt for eksponeret lejlighed), så der er al mulig grund til at være årvågen.

  Selv er jeg naturvidenskabeligt uddannet og troede i min naivitet på myndighedernes udmeldinger og har først for sent erkendt at der (naturligvis) ikke er nogen naturvidenskabelig hindring for at pulserende elektromagnetiske felter kan påvirke levende organismer.

  venlig hilsen
  Johanne Lund Christiansen

 8. Ursula Scavenius siger:

  Kære Johanne Lund Christiansen
  Meget enig. Det samme er ved at ske for mig. Jeg har længe været overfølsom med EHS, men det er blevet pludselig værre i løbet af det sidste år, efter vi fik smart meter, og igen nu et hak værre sen-efteråret. Jeg har tænkt mig at gøre et forsøg – igen – for at få smart meteret fjernet ved at ringe til Radius. Men mon det er muligt i Frederiksberg kommune? Sidst jeg forsøgte, var jeg meget svækket af en langvarig infektion, som ikke kunne forklares af anden sygdom, og jeg gav op. Nu er jeg klar til at kæmpe igen.
  venlige hilsner Ursula Scavenius

 9. Steen Ørsted siger:

  Kære Johanne og Ursula og Lotte. Jeg har aldrig skænket denne problemstilling mange tanker, men udover mine egne oplevelser erfarede jeg for ikke længe siden, at en bekendt var blevet meget alvorlig syg i forbindelse med netop trådløst smartmeter. Lægen kunne ikke finde nogen forklaring, og hun blev endda indlagt med infektioner og senere udskrevet igen, men fandt selv forklaringen efter et halvt år. Jeg tror tonsvis af mennesker er blevet overrasket af fancy grej, de har købt (som Jeg) eller smartmetre, og det er en kæmpeskandale, at man i Danmark klasificerer disse menneskers problemer, som værende noget uforklarligt psykisk. Der er i mit sind af flere grunde ingen tvivl om, at pulserende strømfelter giver proplemer for en række mennesker – dog langtfra alle.
  Det er indlysende logisk, at hvis man påfører et følsomt elektrisk appartur som det menneskelige nervesysten, der netop fungerer ved meget svage eletromagnetiske impulser, nogle impulser på lignende frekvenser udefra, som er stærkere end dem, dette system selv benytter sig af, så vil det registreres i det biologiske nervesystem. Det kan ikke være anderledes, og man kan derefter diskutere, om det kan være gene- eller sygdomsfremkaldende. Men at påstå at et eletromagnetisk sansesystem ikke ikke bliver påvirket af pulserende elektromagnetriske felter udefra er ligeså skørt som at påstå, at elekrtronisk computergrej o.a. på jorden ikke kan påvirkes af elektromagnetiske udladninger fra solen (solstorme). Det ved vi faktuelt, at de kan og bliver.
  I min kommune har nan fravalgt trådløse smartmetre og valgt de kablede. Om man har gjort det fordi, man anser det for en mulighed, at der er et reelt problem, eller for at imødekomme “psykisk ustabile personer” :), ved jeg ikke, men jeg respekterer dem højt for det, uanset om grunden er den ene eller det andet. Jeg er bare ikke tryg ved, at jeg skal have en sender for hele kvarterets el-informationer i min baghave resten af min tid på dette sted. Ytryghed er heller ikke sundhedsfremmende.
  Til Johanne og Ursula. Jeg er ked af, at I har fået for meget, men taknemmelig over, at I deler denne erfaring og advarsel med andre, så vi kan træffe vores forholdsregler i tide, hvis vi vil og ønsker jer held og lykke videre frem.
  Tak for respons og godt nytår 🙂
  Steen

 10. Steen Ørsted siger:

  P.S. Og til Lotte: Jeg vil håbe, du får svar på dit spørgsmål. Steen

 11. Maria Rakel siger:

  Jeg har desværre fået sat smartmeter op. Hvad gør jeg for at beskytte os? Jeg mener at have læst om aluminiumsnet?

Kommentér denne artikel

Find os på:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kort om forskning.dk

Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.

Siden giver også adgang til en række nyttige links.

Kontakt forskning.dk

Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.

Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk

© Forskning - 2024

Web