Dette forskningsprojekt har fået økonomisk støtte af: Ukendt
Introduktion:
Studier fra udviklingslande tyder på, at indtagelse af dyreprotein, især fra mælk, er forbundet med en større hastighed for lineær vækst hos børn. Hvor vidt den samme forbindelse er gældende i de industrialiserede lande, hvor proteinindtagelsen er høj, er ikke blevet fastlagt.
Materiale og metoder:
I dette studie er sammenhænget mellem proteinindtagelse, serumkoncentrationer af insulinlignende vækstfaktor I (sIGF-I) og højden hos raske børn blevet analyseret. Data for kosten (7-dages optegnelse) og sIGF-I (radioimmunoassay) var tilgængelige fra 90 børn (54 drenge). 10-, 50- og 90-percentilen for proteinindtagelse var henholdsvis 2,4, 2,9 og 4 g/kg/dag. 63 % var dyreprotein.
Resultater:
I adskillige lineære regressioner med korrektion for køn og vægt var højden (cm) positivt forbundet med indtagelsen af dyreprotein (g/dag, P = 0,01) og mælk (P = 0,007), men ikke med indtagelsen af planteprotein eller kød. sIGF-I-koncentrationen var signifikant forbundet med indtagelsen af dyreprotein (P = 0,01) og mælk (P = 0,045), men ikke med indtagelsen af planteprotein eller kød. sIGF-I-koncentrationen var positivt forbundet med højden (P = 0,02).
Konklusion:
Det konkluderes, at mælkeindtagelse er positivt forbundet med sIGF-I-koncentration og højde. Stigninger i mælkeindtagelse fra 200 til 600 ml/dag svarede til en 30 % stigning i cirkulerende IGF-I. Resultaterne tyder på, at mælkeforbindelser har en stimulerende effekt på sIGF-I-koncentrationen og dermed på væksten.