Skalp-akupunktur, sammen med fysisk træning, virker på akutte blodpropper i hjernen
Udgivet den 12 jun. 15, 22:49
Opdateret den 14 jun. 15, 14:05
Kategori: Forskning i akupunktur
Kommentarer: 1
Videnskabelig dokumenteret forskning
Original overskrift: Effects of synchronous treatment of bilateral scalp acupuncture and rehabilitation training on activities of daily life in patients with cerebral infarction at acute phase
Dette forskningsprojekt har fået økonomisk støtte af: Ukendt
Introduktion:
At observere forbedringerne ved samtidig behandling med dobbeltsidig hovedbundsakupunktur og genoptræning på almindelige dagligdags aktiviteter hos patienter med skader efter blodprop i hjernen i akut fase. Der blev foretaget en sammenligning af virkningsforskellene mellem dobbeltsidig hovedbundsakupunktur og akupunktur i den berørte side samt forskellene mellem samtidig og ikke-samtidig behandling.
Materiale og metoder:
90 patienter med blodprop i hjernen i akut fase med nedsat motorisk funktion blev vilkårligt inddelt i tre grupper. Observationsgruppen blev behandlet med samtidig behandling med hovedbundsakupunktur i Dingzhongxian (isse-midterlinjen), dobbeltsidig Dingnieqianxiexian (skrå isse-tinding-linje fortil) og dobbeltsidig Dingniehouxiexian (skrå isse-tinding-linje bagtil) og genoptræning. Kontrolgruppe A blev behandlet med samtidig behandling af den ramte side med hovedbundsakupunktur i Dingzhongxian, i den ramte side i Dingnieqianxiexian og i den ramte side i Dingniehouxiexian og genoptræning. Kontrolgruppe B blev behandlet med dobbeltsidig akupunktur i 4 timer, efterfulgt af genoptræning. Alle patienterne fik behandlingen en gang om dagen i 6 dage pr. behandlingsforløb med i alt 4 forløb. Det modificerede Barthel-indeks, almindelige dagligdags aktiviteter og Fugl-Meyer-måling af motorisk funktion blev anvendt til måling af tilstanden før behandling, efter 14 dages behandling og efter 28 dages behandling i tre grupper.
Resultater:
Efter behandling var tre indekser på hvert tidspunkt bedre end indekserne før behandlingen i tre grupper (alle P < 0,01). Forbedringerne af almindelige dagligdags aktiviteter og Fugl-Meyer-målingen af motorisk funktion i observationsgruppen efter 28 dages behandling var større end forbedringerne i kontrolgruppe A og kontrolgruppe B (alle P < 0,05), og forbedringen af det modificerede Barthel-indeks var større end forbedringen i kontrolgruppe B (P < 0,05).
Konklusion:
Behandling med skalp-akupunktur i begge sider af hovedet, sammen med rehabiliteringstræning, kan i væsentlig grad forbedre aktivitetsniveauet i dagligdagen, samt forbedre den motoriske funktion hos patienter med akut blodprop i hjernen. Denne behandling er overlegen i forhold til skalp-akupunktur, som kun gives på den ramte side af hovedet.
Brancheforeningen Danske Akupunktører har sponsoreret oversættelsen af ovenstående tekst.