Forskere med flere kasketter

Fødevarestyrelsens rådgivere er de samme forskere, som forsker for mælkeindustrien. Men styrelsen afviser, at det er et problem. Fødevareministeriet henviser til Fødevarestyrelsen

Udgivet den 11 dec. 14, 23:41

Opdateret den 29 jan. 15, 0:41

Forfatter: Gert Karlson

Kategorier: Sunde vaner, Sygdom, Tæt på forskningen

Kommentarer: 5

”Mælk styrker knoglerne og øger din sundhed” hører vi ofte fra myndigheder og mejerier. Men sandheden er snarere det modsatte, viser en svensk undersøgelse, som vi tidligere har refereret her. Undersøgelsen er offentliggjort i det medicinske tidsskrift British Medical Journal og omfatter 106.000 personer.

DTUs samarbejde med industrien:

I 2011 meddelte DTU, at man sammen med en række andre universiteter og fødevareindustrien havde lavet en platform, hvor man samarbejdede omkring forskning. Sammenslutningen kaldte man “inSPIRe”. Dette samarbejde, som omfatter blandt andet Arla, skulle være til gavn for både industri og forskning, skrev man.

Læs hele pressemeddelelsen fra DTU

 

I 2012 gik Mejeribrugets Initiativpris til DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen, Arla Foods Amba og Landbrug og Fødevarer for samarbejde om udvikling af sikker produktion af råmælksoste i Danmark.

Som forskningsinstitution er DTU Fødevareinstituttet forpligtet til at levere forskning og myndighedsbetjening, som bidrager til, at danske forbrugere får sunde og sikre fødevarer.

Samarbejde med industrien og myndigheder i et projekt som udvikling af sikre råmælksoste er et eksempel på, at instituttets forskning kan bruges i praksis, og at samarbejde på tværs af sektorer og fagområder er nødvendigt for at skabe løsninger på den type udfordringer.

Læs hele DTUs pressemeddelelse

Kostråd fastholdes

I Danmark afviser Fødevarestyrelsen at ændre på kostrådene på grundlag af en enkelt undersøgelse.

– Men jeg synes omtalen af undersøgelsen er interessant og vil derfor bede DTU Fødevareinstituttet, der står for vurderingerne af videnskabelige undersøgelser for Fødevarestyrelsen, om en vurdering af denne undersøgelse, siger Else Molander, som er Kontorchef for Ernæring i Fødevarestyrelsen.

DTU Fødevareinstituttet har i en rapport fra 2010 gennemgået det videnskabelige grundlag for de nuværende mælkeanbefalinger. I en artikel i Ingeniøren siger seniorforsker Anne Marie Beck fra DTU Fødevareinstituttet:

– Alle raske danskere over to år bør dagligt indtage i størrelsesordenen 1/4 til 1/2 liter mælk eller mælkeprodukter i en kost, der lever op til næringsstofanbefalinger og officielle kostråd.

Flere kasketter

Kostrådene er vigtige – også set med økonomiske briller. Og da forskerne på DTU Fødevareinstituttet også arbejder for mælkeindustrien, er det nærliggende at stille spørgsmålstegn ved deres objektivitet, når de skal vurdere kritiske forskningsdata. Kan DTU på den baggrund betragtes som uafhængige?

– Ja, jeg mener DTU er uafhængige. De ansatte får deres løn af offentlige midler og lader sig ikke påvirke til at ændre i konklusioner alt efter, hvad der måtte være industriens ønsker – som vel er det du antyder. Det ville være umådeligt dumt, og vil altid give bagslag. Det er alene kvaliteten af undersøgelserne, der har betydning for de udmeldinger der gives. Og der skal være flere solide undersøgelser, der peger i samme retning, siger Else Molander til Forskning.dk.

DTU har klart meldt ud, at universitetet samarbejder bredt. På spørgsmålet om DTU er offentligt finansieret eller privat finansieret, svarer Jeanett Kirit Larsson, kontorchef hos DTU:

– Begge dele, for til meget af vores forskning har vi et meget tæt samarbejde til private virksomheder og fonde, så på den måde er der også private midler.

Det har endnu ikke været muligt for Forskning.dk, at få oplyst hvor stor en andel af DTUs samlede budget, der er privat finansieret, men Jeanett Kirit Larsson understreger dog:

– Der er ingen tvivl om, at DTU har et meget tæt samarbejde med erhvervslivet, men jeg kan ikke lige sige dig procenterne.

Fødevarestyrelsen tilbageholder oplysninger

Der vil altid være nuancer i forskning. Christina Schnohr er adjunkt og forsker på Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet og underviser bl.a. kommende læger:

– Som forsker kan man aldrig have 100 procent vandtætte skodder. Vi har et regelsæt for god forskning, men forskere er jo mennesker, som baserer deres arbejde på viden, data – og vurderinger. Derfor vil de valg, de træffer, og de konklusioner, de drager, altid være subjektive og være påvirket af deres uddannelse, karrierebaggrund, viden og personlighed, siger Christina Schnohr, som i øvrigt undrer sig over at Fødevarestyrelsen ikke er mere åben:

– Jeg prøvede engang at få udleveret det videnskabelige evidensgrundlag, der ligger til grund for anbefalingerne mht. mejeriprodukter. Altså simpelthen blot de forskningsresultater, Fødevarestyrelsen havde brugt. Men dem kunne jeg ikke få udleveret. Det synes jeg som forsker ikke er særlig betryggende.

Ministeriet henviser til Fødevarestyrelsen

Fødevareminister Dan Jørgensen har ingen kommentarer til sagen, men ministerens pressesekretær, Michael Dahl Nielsen svarer:

– Jeg må henvise dig til Fødevarestyrelsen vedrærende deres samarbejde med DTU.

Tags: Arla DTU forskningsetik Fødevarestyrelsen FVST interessekonflikter mælk Mejeriforeningen mejeriprodukter

5 kommentarer til “Forskere med flere kasketter

  1. Claus Hancke siger:

    Nu er Fødevarestyrelsen jo ikke det mest opdaterede orakel på denne jord.

    Offentlige myndigheder skal da også være skeptiske, og ikke straks ændre kurs på grund af en enkelt undersøgelse, men denne er nu ganske stor og tungtvejende. Ikke lige til at tie ihjel.
    Alligevel bekræfter denne store undersøgelse mange data, f.eks. af knogleskørhed stort set kun ses i lande, hvor der drikkes mælk.

    Men der er jo store økonomiske interesser i dette spørgsmål, og det er lidt af en hvepserede at stikke fingrene i, så det er nok klogt ud fra disse, at lade DTU være sandhedsvidne.
    Så bliver industriens røst da hørt.

  2. emil bier siger:

    Myndighederne i Danmark er fyldt med løgn omkring mælk.

    De har ansat en løgner på DTU som fortæller løgne om folk der kritiserer mælk. DTU er en kriminel organisation, som holder hånden over en, der kalder sig jurist. Hun hedder Susanne Schultz. Hun har sagt at min kone er død af kræft mm overfor forkningsministeriet fordi jeg har sagt noget, der måske var rigtigt om mælk. Mælk fremmer 100 sygdomme og det sælges som sundt.

    Det jeg har sagt om mælk var så farligt – og nok rigtigt – at de får en statsbetalt DTU jurist til at forsøge at jorde mig. Det er sådan staten arbejder…….

    Susanne løgner ville jorde mig fordi jeg kritiserede en DTU rapport, der sagde at mælk og mejerivarer er sunde, det er ren løgn. Se nettet hvor løgneren Susanne beklager at hun er fuld af løgn: http://www.komaelk.dk/1291.html?&no_cache=1&tx_ttnews%5btt_news%5d=79&tx_ttnews%5bbackPid%5d=1290

    Jeg dokumenterer også det hele. Kontakt: emilbier@gmail.com for flere oplysninger

  3. Chris Medch siger:

    Uanset hvad kan vi vel alle blive enige om, at det er yderst vigtigt at tilgå undersøgelser og rapporter med en vis skepsis. Hvor stort er datamaterialet? Hvem har sponsoreret undersøgelsen? Har forfatterne nogle samarbejdspartnere, der har interesse i et bestemt resultat? Med andre ord, skal man ikke tage alle undersøgelser for “rene” fakta.

  4. Henrik Sørensen siger:

    Det kan godt være man ikke lige kan få præcise procenter på andelen af private midler til forskning på DTU, men man kan da få et billede af det ved at kigge i deres Årsrapport 2015, hvor det umiddelbart ser ud til at de får dækket 2/5-dele.

  5. Dorthe Guldfeldt siger:

    Her er forskere, der IKKE er købt af mælkeindustrien http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6015

Kommentér denne artikel

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Find os på:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kort om forskning.dk

Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.

Siden giver også adgang til en række nyttige links.

Kontakt forskning.dk

Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.

Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk

© Forskning - 2017

Web