Mælk forbundet med øget dødelighed 

Stor svensk forskningsprojekt viser, at for hvert glas mælk man indtager, stiger dødeligheden med 15 pct.

Udgivet den 15 nov. 14, 21:48

Opdateret den 19 dec. 14, 11:43

Forfatter: Gert Karlson

Kategorier: Sunde vaner, Sygdom, Tæt på forskningen

Kommentarer: 0

Ifølge den store undersøgelse er der intet, der tyder på, at mælk styrker knoglerne og øger din sundhed. Snarere det modsatte er tilfældet, da forskere fra Uppsala i Sverige har fundet en sammenhæng mellem risikoen for at dø af hjerte-kar-sygdomme, og hvor mange glas mælk en person drikker om dagen.

Forskere ved Uppsala Universitet hævder, at de har fundet en sammenhæng mellem indtagelsen af mælk og en øget dødelighed, gennem omfattende undersøgelser og prøveudtagning. Undersøgelsen, der er offentliggjort i det medicinske tidsskrift British Medical Journal, omfatter 106.000 personer.

Omfattende forskning

Forskere fulgte 61.000 kvinder og 45.000 mænd fra Uppsala, Västmanland og Örebro, som i 1980’erne og 1990’erne havde udfylde spørgeskemaer om kost og livsstil. Testpersonerne har blandt andet svaret på, hvor meget og hvor ofte de spiste og drak af 96 forskellige fødevarer, herunder mælk.

Blandt den ældre del af personerne i projektet undersøgte man efterfølgende, om der var nogen forbindelse med dødelighed og knoglebrud, afhængigt af hvor meget mælk deltagerne havde indtaget.

Efter at have fulgt undersøgelsens deltagere i mere end 20 år, var en fjerdedel af kvinderne døde og 17.000 havde haft forskellige former for knoglebrud. Efter 11 år var 10.000 mænd døde og 5000 mænd havde haft et knoglebrud.

Disse tal blev derefter sammenlignet med forbruget af mælk.

– Hvad vi så, var, at et højt indtag af mælk gav højere risiko, siger professor Karl Michaelsson til SVT Nyheter.

– Kvinderne døde tidligere, og havde en øget risiko for knoglebrud, hvis de drak store mængder mælk. Mænd havde også en øget risiko for at dø af mælk, men hos mændene så vi ingen sammenhæng, når det drejede sig om risikoen for knoglebrud.

“FOR HVERT GLAS MÆLK, EN KVINDE DRAK PER DAG, ØGEDE HUN SIN DØDSRISIKO MED 15 PROCENT. FOR EN MAND BLEV RISIKOEN ØGET MED TRE PROCENT.

Desuden var det 60 procent mere almindeligt for en kvinde, der drak tre glas mælk eller mere pr dag at blive ramt af hoftebrud sammenlignet med kvinder, der drak mindre end et glas om dagen.

– At vi ikke kunne se en sådan tæt sammenhæng med mændene, mener vi skyldes, at kvinders kost blev målt på en mere stringent måde. De skulle svare på spørgsmål om deres kostvaner på to forskellige tidspunkter, siger Karl Michaelsson.

Kostrådene er ikke opdateret

Det er en gammel “sandhed”, at mælken er sund.

Mange politikere og offentlige myndigheder, har gennem tiderne anprist mælk. Men når man kigger nærmere på videnskaben kan man se, at der simpelthen ikke nok videnskab bag.

Karl Michaelsson mener ikke, at organisationer og enkeltpersoner, der anbefaler at drikke mælk gør det fordi de er ondskabsfulde.

– Det har kun været en stærk tro på, at gøre en god gerning.

– Jeg er også godt klar over, at dette er provokerende. Undersøgelsen vil ikke blive modtaget med åbne arme af alle. Ikke desto mindre har vi fundet rimelig dokumentation for vores resultater. Forskerholdet, mener dog, at det er for tidligt at afskrække folk fra at drikke mælk.

– Vi vil ikke have folk til at gå i panik på grund af dette, fordi du ikke skal stole på en enkelt undersøgelse, før de giver anbefalinger til befolkningen. Det kræver kun, at du lægger puslespillet med forskellige undersøgelser, siger Karl Michaelsson, der sammen med sin forskningsgruppe ønsker nu at undersøge, om det er muligt at finde endnu klarere sammenhæng.

Læs originalartiklen: Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies

Læs mere på Metroexpres

Læs mere i svensk artikel på SVT Nyheter

Fødevarestyrelsens kommentar til den svenske undersøgelse

Forskning.dk har spurgt Fødevarestyrelsen om hvilken holdning man har til den nye forskning fra Sverige.

– Pt kender jeg den kun fra omtalen i JyllandsPosten, hvor forskerne konkluderer, at der er grundlag for yderligere undersøgelser, men ikke for at ændre kostråd, udtaler Else Molander, Kontorchef for Ernæring i Fødevarestyrelsen, og fortsætter; jeg har også læst Livsmedelsværkets udtalelse.

På spørgsmålet om hvor mange undersøgelser m.m. skal der til før FVST ændrer rådene, svarer Molander

– De danske kostråd er næsten analoge til de svenske, hvor DK angiver at ¼-½ l mælkeprodukt er passende i forhold til danske madvaner.

Bør danskerne ikke informeres om den store svenske undersøgelse?

– Normalt bringer vi ikke enkelte forskningsundersøgelser på FVSTs hjemmeside, først når der er lavet en samlet vurdering af om der er grundlag for at ændre kostråd, så vil de nye anbefalinger blive bragt med henvisning til den videnskabelige rapport, der har ført frem til konklusionen, fastslår Else Molander.

Fødevarestyrelsen vil kigge nærmere på den nye forskning.

Kommentér denne artikel

Find os på:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kort om forskning.dk

Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.

Siden giver også adgang til en række nyttige links.

Kontakt forskning.dk

Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.

Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk

© Forskning - 2020

Web