Sundhedsstyrelsen: Akupunktur ikke velegnet til kroniske nakkesmerter

I de senest udgivne nationale kliniske retningslinjer for kroniske nakkesmerter ser Sundhedsstyrelsen bort fra positive studier om akupunktur i sin vurdering. Danske Akupunktører beklager de konservative kliniske dokumentationskrav og fremhæver akupunktur som en billig smertelindrer

Udgivet den 09 feb. 16, 14:20

Opdateret den 10 apr. 16, 17:41

Forfatter: Søren

Kategorier: Behandling, Sygdom, Tæt på forskningen

Kommentarer: 0

Forventeligt er ordet, formanden for Danske Akupunktører bruger om den seneste NKR (Nationale Kliniske Retningslinjer) om kroniske nakkesmerter udgivet af Sundhedsstyrelsen. En skrivelse, der bliver brugt i sundhedsvæsenet som en vejledning, men ikke kan anvendes til at udmåle succesraten af mere holistiske behandlingsformer ifølge foreningen selv.

– Akupunktur er en lavudgifts-behandlingsform, der er bevist effektiv i forhold til at lindre smerter. Vi er ikke overraskede over retningslinjerne, da det var forventeligt. Det er desværre sådan, at de medicinske testmetoder, man anvender til dokumentation i NKR, ikke er anvendelige i forhold til mere holistiske behandlinger som f.eks. akupunktur, siger formand Henrik Jørgensen fra Danske Akupunktører.

Lægekonsulent Karsten Junker fra Sundhedsstyrelsens NKR-arbejdsgruppe oplyser over for Forskning.dk, at de danske retningslinjer inden for forskellige lidelser udformes ens og over en ”stram skabelon”, hvor man typisk går efter randomiserede kliniske undersøgelser og kvalitetsvurdering ud fra f.eks. Cochrane reviews.

– Problemet er, at Cochrane er lavet til medicinforsøg og ikke en behandlingsform som akupunktur. Det er derfor svært at finde studier, der er relevante på området. Man kan ikke placebokontrollere akupunktur, da der skal isættes snydenåle, som ikke findes endnu. Man har prøvet med tandstikker, men der er ikke fundet en testmetode, der er til at regne med, forklarer Henrik Jørgensen.

Blåstemplet af sundhedsøkonom

I forbindelse med høringen op til NKR’en indsendte akupunktørerne blandt andet data fra sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen, Syddansk Universitet, omkring behandlingsformens effekt:

– Det er forbundet med betydelige økonomiske konsekvenser, at 16-18 % af befolkningen over 18 år har sygefravær og nedsat arbejdsevne pga. smerter. Med stigende evidens for, at akupunktur har effekt mod smertetilstande, giver det nu også mening at tage stilling til, om behandlingen kan betale sig. Udenlandske undersøgelser har tidligere bekræftet, at akupunktur er en omkostningseffektiv behandling af kroniske smerter – bl.a. ryg, nakke, skulder, kronisk hovedpine og slidgigt, lyder det fra Kjeld Møller Pedersen i dokumentet.

Sundhedsstyrelsen bekræfter over for os, at sundhedsøkonomi ikke indgår som led i de nationale retningslinjer.

– Fravalget er bevidst, ligesom organisatoriske forhold ikke indgår. Det må imidlertid konstateres, at for den patientgruppe, som denne NKR omhandler, har vi ikke fundet et tilstrækkeligt evidensgrundlag for effekt (..). Det var netop de manglende forskningsresultater og ikke de anførte og sjældne bivirkninger, som er grundlag for anbefalingen, udtaler Karsten Junker, formand for styrelsens arbejdsgruppe på området.

 

FAKTA OM NKR

Disse studier burde indgå i en NKR om kroniske nakkesmerter ifølge Henrik Jørgensen, Danske Akupunktører:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21246846

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23885612

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23965301

 

 

Kommentér denne artikel

Find os på:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kort om forskning.dk

Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.

Siden giver også adgang til en række nyttige links.

Kontakt forskning.dk

Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.

Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk

© Forskning - 2024

Web