Ny forskning: Morfin hjælper ikke når du har ondt og giver kroniske smerter

Risikoen for opioidmisbrug fordobles efter et år, blandt patienter, der fik opioidterapi i blot 6 uger

Udgivet den 12 jul. 23, 0:01

Opdateret den 18 jul. 23, 10:29

Forfatter: Gert Fred Karlson

Kategori: Ikke kategoriseret

Kommentarer: 0

En opsigtsvækkende undersøgelse viser, at opioider ikke lindrer akut lænde- eller nakkesmerter på kort sigt og fører til dårligere resultater på lang sigt. Resultaterne fra den første randomiserede kontrollerede undersøgelse, der testede effektiviteten og sikkerheden af en kortvarig kur med opioider til akutte ikke-specifikke lænde-/nakkesmerter, antyder dette. Efter 6 uger var der ingen signifikant forskel i smertescoren hos patienter, der tog opioider, sammenlignet med dem, der fik placebo. Efter et år havde patienter, der fik placebo, lidt lavere smertescore. Derudover havde patienter, der brugte opioider, større risiko for opioidmisbrug efter et år.

Seniorforfatter Christine Lin, ph.d., fra University of Sydney, kalder dette en “milepæl” i forskningen, som bør have “praksisændrende” konsekvenser.

– Før denne undersøgelse havde vi ikke gode beviser for, om opioider var effektive til akutte lænde– eller nakkesmerter, selvom opioider var et af de mest almindeligt anvendte lægemidler til disse tilstande. På baggrund af disse resultater bør opioider slet ikke anbefales til akutte lænde- eller nakkesmerter.

Undersøgelsen blev udført på 157 primære sundhedspleje- eller akutafdelinger i Australien og omfattede 347 voksne, der havde haft lænderyg- eller nakkesmerter i 12 uger eller mindre. De blev tilfældigt tildelt enten guideline-anbefalet behandling (beroligelse og rådgivning om at være aktiv) plus en opioid (oxycodon op til 20 mg dagligt) eller identisk placebo i op til 6 uger. Naloxon blev også udleveret for at hjælpe med at forhindre opioidinduceret forstoppelse og forbedre blindingen i undersøgelsen.

Det primære resultat var smertens sværhedsgrad efter 6 uger, målt med smertens sværhedsgradsskala fra Brief Pain Inventory (10-punkts skala). Efter 6 uger gav opioidterapi ikke mere lindring for akutte lænde- eller nakkesmerter, eller forbedret funktion, end placebo. Gennemsnitlig smertescore efter 6 uger var 2,78 i opioidgruppen sammenlignet med 2,25 i placebogruppen (justeret gennemsnitlig forskel, 0,53; 95% konfidensinterval, -0,00 til 1,07; P = 0,051).

Efter et år var den gennemsnitlige smertescore i placebogruppen lidt lavere end i opioidgruppen (1,8 vs. 2,4). Derudover var risikoen for opioidmisbrug fordoblet efter et år blandt patienter, der blev tilfældigt tildelt opioidterapi i 6 uger, sammenlignet med dem, der blev tildelt placebo i 6 uger. Efter et år var 24 (20 pct.) af 123 patienter, der modtog opioider, i risiko for misbrug ifølge Current Opioid Misuse Measure (COMM) skalaen, sammenlignet med 13 (10 pct.) af 128 patienter i placebogruppen (P = 0,049). COMM er en bredt anvendt måling af aktuel afvigende stofrelateret adfærd blandt patienter med kroniske smerter, der får ordineret opioidterapi.

Resultaterne rejser “alvorlige spørgsmål”. Forskerne bag kommentaren til undersøgelsen siger, at OPAL-undersøgelsen “rejser alvorlige spørgsmål om brugen af opioidterapi til akutte lænde- og nakkesmerter.” De bemærker, at nuværende kliniske retningslinjer anbefaler opioider til patienter med akutte smerter i ryg og nakke, når andre lægemiddelbehandlinger mislykkes eller er kontraindiceret. “Op til to tredjedele af patienterne kan få en opioid, når de kommer med ryg- eller nakkesmerter. Det er på tide at genoverveje disse retningslinjer og praksisser,” konkluderer Sullivan og Ballantyne.

OPAL-studiet blev finansieret af National Health and Medical Research Council, University of Sydney Faculty of Medicine and Health og SafeWork SA. Studieforfatterne har ikke oplyst nogen relevante økonomiske forhold. Sullivan og Ballantyne er bestyrelsesmedlemmer (ikke betalte) af Physicians for Responsible Opioid Prescribing og har været betalte konsulenter i opioidretssager.

Lancet. Offentliggjort online den 28. juni 2023. Resumé

Kommentér denne artikel

Find os på:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kort om forskning.dk

Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.

Siden giver også adgang til en række nyttige links.

Kontakt forskning.dk

Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.

Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk

© Forskning - 2024

Web