Søvnproblemer og stråling: Smartmeter-problematikken i dansk kontekst

Smartmeterbølgen ruller stadig ind over de danske forbrugere af el, gas, vand og fjernvarme. Et studie godkendt af de amerikanske miljølægers faglige organisation fortæller om søvnforstyrrelser hos 49 % af de medtagne forsøgspersoner.

Udgivet den 20 mar. 19, 11:37

Opdateret den 20 mar. 19, 14:18

Forfatter: Speciallæge John Jalving

Kategori: Miljø

Kommentarer: 9

Fjernaflæste målere blev i 2013 lovmæssigt indført for alle danske husstande i Danmark (lov nr. 1358, opdateret 25.1.2019 BEK 75), selv om dette ikke er et decideret lovmæssigt krav i andre lande i Europa.

Man har i mange af vore europæiske nabolande erkendt, at indførelse af trådløse målere er forbundet med mange helbredsskader, fordi der anvendes mikrobølgeteknologi. Derfor har borgere her mulighed for at fravælge fjernaflæste forbrugsmålere og i stedet tilvælge kablede løsninger, der ikke indebærer mikrobølgebestråling.

Smartmetre kan være kablede, hvorved de formentlig ikke udgør en sundhedsmæssig risiko, men de fleste installationer er baserede på trådløs teknologi via GSM-moduler (små mobiltelefoner) eller såkaldt radio-kædeteknologi fra eksempelvis fabrikanten Kamstrup.

Disse teknikker benytter sig dog af elektriske sendere, der pulserer mange gange i døgnet, selvom de eksempelvis kun afleverer hovedmålinger en enkelt gang pr. døgn (de trådløse sendere kommunikerer med hinanden, ”sender protokol” i IT-sprog, red.).

 

Videnskabeligt studie: Høj helkropsdosis fra smartmetre

Den afgørende risiko i denne forbindelse er den kumulative helkropsdosis.

Ud fra forsyningsselskabernes egne målinger (i USA) viser det sig, at den tilførte strålingseffekt og helkropsdosis er højere end ved brug af andre mikrobølgebaserede apparater (Hirsch, Daniel 2011: ”Comments on the Draft Report by the California Council on Science and Technology: Health Impacts of Radio Frequency from Smart Meters”), jf. https://ccst.us/wp-content/uploads/letter8hirsch.pdf

Den nyeste undersøgelse af menneskers reaktioner på smartmetre er fra 2013 og omfatter 92 forsøgspersoner – alle uden erkendt elektromagnetisk hypersensibilitet (oftest kaldet elektrohypersensitivitet eller blot EHS, red.). Studiet kan læses i dette link.

Studiet fra Center for Electrosmog Prevention, California (CEP) er ret enestående i sin klarhed og valide registrering af talrige symptomer opstået under påvirkning af fjernaflæste forbrugsmålere.

Projektleder Dr. Frederica Lamec, der er forsker for CEP, konkluderer:
”Smart- meters may have unique characteristics, that lower peoples threshold for symptom development “.

Dr. Frederica Lamech omtaler den ”unikke karakteristik” – det kunne meget vel dreje sig om pulserende mikrobølgestråler fra de fjernaflæste forbrugsmålere.

 

Konklusion accepteret af amerikanske miljølæger

Undersøgelsen blev p.g.a. sin videnskabelige pålidelighed accepteret af det Amerikanske Miljøakademi for Miljømedicin ( AAEM) , der måtte give sin uforbeholdne støtte til resultaterne. Samtidig  valgte miljøakademiet at opfordre til yderligere forskning på området samt at opfordre politikere til rettidig omhu, herunder at overveje et forbud imod trådløst fjernaflæste målere.

Yderligere forskning inddragende dosimetri til karakterisering af de udsendte mikrobølgers skadevirkninger er påkrævet.

Den kunstigt frembragte mikrobølgebestråling er pulserende med specifikke modulationer og polariseringsgrader. Herved afviger de biologisk fra universets lineære mikrobølgebestråling af vor klode og påfører naturen og os en helbredsrisiko.

 

Sådan undgår du et smartmeter

I Danmark er fremgangsmåden, at EHS-ramte og borgere, der ikke ønsker sig eksponeret for denne teknologi, ansøger FORSYNNGSSELSKABET om DISPENSATION for fjernaflæsning og i stedet beder om at

1) beholde sin ”gamle” måler eller
2) få den nye enhed kablet.

Min erfaring indtil nu går på, at man nogle steder får tilbudt dispensation fra trådløs kommunikation, medens det i andre regioner giver store problemer. Det er vigtigt at gøre forsyningsselskabet opmærksom på, at lovgrundlaget ikke kræver, at aflæsningsmodulet er trådløst, men udelukkende kan fjernaflæses.

 

Yderligere kilder:

Environmental Research: ”WIFI is an important threat to human health ” , 2018 , en metaanalyse af forskningen ved professor og doktor Martin Pall.

AAEM  2013. Smart Meter Case series.  http://aaemonline.org/docs/SMCS.pdf

CES 2014, kommentar vedrørende studiet.

 

 

Tags: EHS smartmeter stråling

9 kommentarer til “Søvnproblemer og stråling: Smartmeter-problematikken i dansk kontekst

 1. I Vanløse får vi snart sat nye elmålere op. Kan jeg nægte dette?

 2. Rasmus Schultz siger:

  “Det er vigtigt at gøre forsyningsselskabet opmærksom på, at lovgrundlaget ikke kræver, at aflæsningsmodulet er trådløst, men udelukkende kan fjernaflæses”

  Hvordan skulle det ellers kunne det?

 3. Claus Persson siger:

  Jeg er dødsens bange for at installationen
  af 5G vil have store sundheds mæsige
  Konsekvenser for alt liv her på jorden.
  Vi må kræve at det bliver undersøgt
  til bunds’ inden det indføres.
  Stop 5G.🤬🤬🤬

 4. Jens Anton Nordestgaard siger:

  Jeg må også tilslutte mig den store mistillid til denne her målere, det har ikke noget med søvnforstyrelser at gøre. Vi var på en ferie da vi kom hjem havde tælleren opregnet vores vandforbrug på 26 m3 vi har set tidspunktet hvor det er brugt og vi har haft fuld opsyn med vores hus og vores overvågnings kameraer viser ikke på nogen tidspunkt at der er stjålet vand, men hvor er det så? Vi har ikke brugt det, men Ikast Vandværk holder hårdnakket på at eg har brugt det, hvad siger men så? Ny måler skal man selv betale og en test på vores måler vil koste ca. Kr. 1000.- så derfor så jeg gerne at vi fik det gamle system tilbage når teknikken ikke er bedre.

 5. Dorthe Petersen siger:

  Vi fik installeret den 3.trådløse måler sidste år. Det var til el, de 2 andre er til fjernvarme og vand. Den måned hvor el måleren blev installeret blev jeg syg; trykken for ørene, tinnitus, svimmelhed og lidt forhøjet infektionstal, så jeg fik en pencillinkur. Det fjernede ikke larmen i mit hoved som stadig er der, og jeg var stadig syg. Pudsigt nok forsvinder min tinnitus ofte når jeg er på ferie.
  Så fandt jeg ud af at varmeværket har opsat ‘repeatere’ på mange af byens gadelamper. Så derfor er det altså ikke ‘bare’ smartmetrene der taler sammen, de taler også via de talrige forstærkere. Så er der måske ikke noget at sige til at borgerne bliver påvirket!? Mon det var meningen at teknikken skulle bruges på den måde?

 6. Ditte siger:

  At sende selskabet sin indsigelse, er desværre ikke nok, viser det sig i praksis.
  Selskabet agerer som om Kamstrups måler er den eneste på markedet.
  Det kan undre, at man ikke blot kan vælge at få Echelon-måleren. (Og ja, jeg var også chokeret, da jeg hørte navnet. Men man kan jo så sige, at de i det mindste spiller med noget mere åbne kort her 😁)

 7. Lotte Bering siger:

  Tak for denne rigtig gode artikel! Mon I kan svare mig på følgende: Vi (i Nordsjælland) har fået installeret den nye ny smartmeter-elmåler af Radius. Her på matriklen fik vi efterfølgende flyttet antennen ud i haven. Nu vil jeg gerne vide om måleren stadig udsender en påvirkning her inde i huset hvor den hænger, jeg tænker på de mange små pulseringer, som måleren (så vidt jeg har forstået) laver mange gange i døgnet. Er de også flyttet ud eller?

 8. Everything is very open with a precise description of the challenges.
  It was definitely informative. Your site is useful.
  Many thanks for sharing! fotballdrakter barn Margareta billige fodboldtrøjer StevieSma
  JonWoods Webseite QuintonWe

Kommentér denne artikel

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Find os på:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kort om forskning.dk

Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.

Siden giver også adgang til en række nyttige links.

Kontakt forskning.dk

Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.

Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk

© Forskning - 2019

Web