Sundhed: Vi sidder ti timer dagligt uanset alder, uddannelse og job

Det er ikke kun ansatte på kontor, der sidder meget ned. Studie viser, at mange andre danskere også sidder ned mange timer i hverdagen - mænd endda lidt mere end kvinder

Udgivet den 24 aug. 16, 8:40

Opdateret den 16 maj. 17, 15:58

Forfatter: SIF: Statens Institut for Folkesundhed

Kategorier: Sunde vaner, Sygdom

Kommentarer: 0

Kontorstolen, sofaen, bilsædet, skolebænken. Der er mange muligheder for at sidde ned i hverdagen. Og det gør vi i høj grad. Faktisk sidder mange danskere ned omkring ti timer om dagen. Mændene sidder lidt mere ned end kvinderne.

Det viser et nyt studie fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU, hvor et bredt udsnit af befolkningen har fået målt, hvor meget tid der går med at sidde ned i løbet af en dag.

”Vi har længe vidst, at ansatte på kontor sidder meget ned. Nu har vi så undersøgt et bredere udsnit af befolkningen og fandt overraskende nok det samme. Nemlig, at alle deltagerne sad meget ned, faktisk godt ti timer hver dag. Vi troede, at det primært ville være de kontoransatte, der sad så meget ned. Men det var altså alle, der sad ned ti timer – og det var uanset alder, længde på uddannelse, og om man var i arbejde eller ej,” siger Ida Høgstedt Danquah, ph.d.-studerende ved Statens Institut for Folkesundhed.

Måler tapet fast på låret

I alt deltog 122 danskere i alderen 16 til 85 år i undersøgelsen, der var baseret på objektive målinger. Det vil sige, at alle havde en elektronisk måler tapet fast på låret i en hel uge, der registrerede siddetiden. Deltagerne skulle dermed ikke selv vurdere eller gætte på, hvor lang tid de sad ned.

Deltagerne spændte vidt, hvad angår alder, uddannelseslængde og arbejdsstatus, altså om man var i arbejde eller ej. Og resultatet var som nævnt, at der ikke er nogen videre forskel. Alle sad lige meget ned om dagen, totalt set.

Samme siddetid i løbet af dagen

Dog viser studiet, at der er forskel på hvornår, de mange siddetimer tilbringes.

Blandt de, der var i arbejde, sad de kortuddannede mindst ned på arbejde og mest ned i fritiden, mens det var omvendt for de højtuddannede. Uanset fordelingen nåede begge grupper op på ti timers siddetid om dagen.

”En forklaring kan være, at de lavtuddannede, der ikke sidder meget ned på arbejde, måske i højere grad føler sig trætte, når de kommer hjem, og derfor sætter sig i sofaen, mens de højtuddannede, som sidder meget ned i løbet af arbejdsdagen, måske er bevidste om at være aktive i deres fritid,” siger Ida Høgstedt Danquah.

Forskel på kønnene

Der er også forskel, når man kigger på køn. Mændene i undersøgelsen sad lidt mere ned end kvinderne.

I hverdagen sad mændene i gennemsnit ned 10 timer og 36 minutter dagligt, mens det blev til 9 timer og 30 minutter for kvinderne. I weekenden sad mændene ned 9 timer og 48 minutter og kvinderne 8 timer og 24 minutter.

Figuren viser, hvor lang tid henholdsvis mænd og kvinder sidder ned i hverdagen og i weekenden.

 

Risiko for hjertekarsygdomme

Internationale studier viser, at dét at sidde ned mere end 10 timer om dagen er forbundet med forhøjet risiko for blandt andet hjertekarsygdomme. Samtidig er der en let forhøjet risiko for tidlig død, såfremt man sidder ned mere end ti timer dagligt og ikke får nok motion.

Af Ida Høgstedt Danquah, ph.d. studerende, Christina Bjørk Petersen, forsker, og Janne Schurmann Tolstrup, professor, Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

Kontakt: Ida Høgstedt Danquah, tlf.: 6550 7727, e-mail: idah@si-folkesundhed.dk, eller Janne Schurmann Tolstrup, tlf.: 6550 7735, e-mail: jst@si-folkesundhed.dk.

Kilder: Danquah IH, Skov SS, Callesen BR, Voss I, Petersen CB, Tolstrup JS: Validering af spørgsmål om fysisk aktivitet og siddetid – til brug for national monitorering.

Tags: Kontor Sidde

Kommentér denne artikel

Find os på:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kort om forskning.dk

Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.

Siden giver også adgang til en række nyttige links.

Kontakt forskning.dk

Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.

Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk

© Forskning - 2024

Web