Du er her: Forside Ikke kategoriseret Sundhedsstyrelsen afskediger inhabil rådgiver
Lægelig rådgiver inden for stråling, Christoffer Johansen, fjernes fra Sundhedsstyrelsen efter henvendelse fra patientforeninger. Det handler om besparelser, lyder den officielle forklaring fra styrelsen
Udgivet den 19 mar. 20, 8:50
Opdateret den 19 mar. 20, 9:27
Forfatter: Gert Karlson
Kategori: Ikke kategoriseret
Kommentarer: 0
Som afdækket i sommers af Forskning.dk har Sundhedsstyrelsens strålebeskyttelsesenhed, SIS, anvendt en inhabil rådgiver igennem en lang årrække. Der er tale om læge Christoffer Johansen, som i forvejen er tilknyttet Region Hovedstaden (Rigshospitalet), Kræftens Bekæmpelse samt konsulentfirmaet COWI.
Fjernelsen sker efter henvendelse fra flere patientforeninger samt oplysningsforbundet May Day og sker per 1. juli 2020 ifølge en e-mail afsendt for to dage siden af Sundhedsstyrelsen. Begrundelsen lyder på en sparerunde:
”Sundhedsstyrelsen har besluttet at skære ned på antallet af tilknyttede sagkyndige. Dette betyder, at stillingen som sagkyndig i ikke-ioniserende stråling nedlægges i lighed med sagkyndige inden for andre områder,” skriver leder Mette Øhlenschlæger.
Problemet med rådgivere i Sundhedsstyrelsen stikker dybt, da styrelsen er notorisk kendt for at anvende rådgivere, der har med industri at gøre – det vil sige forskere, læger og lignende, der i praksis er inhabile på grund af deres konsulentkontrakter eller forskning inden for det, som de også rådgiver styrelsen omkring.
I 2013 kom det frem i dagbladet Politiken, at blandt andet Sundhedsstyrelsens vaccinationsudvalg havde medlemmer, der var på lønningslisten hos vaccinefabrikanter eller udførte research på konsulentbasis for disse firmaer. Afsløringen kom bag på politikerne på Christiansborg, og de udvalgte eksperter/rådgivere blev betegnet som inhabile af forvaltningseksperter ud i dansk forvaltningsjura.
Brevet, der udløste svaret fra SST, kom fra oplysningsforbundet May Day samt blandt andet patientforeningerne Foreningen mod Skadeligt Dentalmateriale samt EHS-Foreningen (en forening for såkaldt elektrohyper-sensitive).
Afsenderne opfordrer til afskedigelse af Johansen på grund af inhabilitet og foreslår ham erstattet af en biologisk, uafhængig forsker inden for området ikke-ioniserende stråling. De peger blandt andet på, at Christoffer Johansen har modtaget honorarer fra danske elselskaber samt forskningspenge fra teleindustrien. Desuden rådgiver han som konsulent for COWI, der blandt andet har med 5G og ”smart cities” at gøre:
”Man kan undre sig over, at den eneste rådgiver inden for ikke-ioniserende stråling tillades konsulentarbejde for industrien, mens han rådgiver SST om selvsamme form for stråling. COWI tilbyder også konsulentydelser til firmaer og det offentlige inden for 5G-mobilfrekvensspektret samt andre ikke-ioniserende strålingskilder. Eksempelvis ”smart cities” (internetbyer, oftest wifi-løsninger), elbaserede letbaner samt moderne vindmøller,” skriver afsenderne i det fire sider lange brev til SST.
May Day har yderligere forespurgt, hvordan styrelsen for fremtiden vil indhente rådgivning om ikke-ioniserende stråling, når man ikke har en rådgiver tilknyttet. Dette har Mette Øhlenschlæger ikke kommenteret over for afsenderne.
Sorry. No data so far.
Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.
Siden giver også adgang til en række nyttige links.
Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.
Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk
© Forskning - 2024