Piger frygter bivirkninger fra HPV-vaccine

På et år er tilslutningen til HPV-vaccinen faldet til det halve

Udgivet den 19 jan. 16, 17:20

Opdateret den 16 feb. 16, 22:43

Forfatter: Gert Karlson

Kategorier: Medicin, Sygdom, Tæt på forskningen

Kommentarer: 0

Den nye opgørelse over tilslutningen inkluderer vaccinationer givet til og med medio november 2015. Kun 24 pct. af piger født i 2003 har fået den første HPV-vaccination. Året før var tilslutningen 49 pct.

Pigerne født i 2003 kan sagtens nå at blive færdigvaccineret, da det gratis tilbud gælder indtil man fylder 18 år.

Afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg er bekymret for udviklingen.

– Hvis andelen, der er beskyttet med vaccinen, falder, så må vi desværre forvente at se flere tilfælde af livmoderhalskæft og flere kvinder, der dør af livmoderhalskræft. Det er vigtigt, at pigerne får vaccinen så tidligt, at de er fuldt beskyttet, før de bliver udsat for risiko for smitte med HPV-virus ved seksuel debut. Det er derfor, vi anbefaler, at piger bliver vaccineret i 12-års alderen.

Bolette Søborg tilføjer samtidig, at Sundhedsstyrelsen til stadighed arbejder på at forklare forældre og børn, at HPV-vaccinen løbende bliver overvåget og evalueret, og at Sundhedsstyrelsen fortsat vurderer, at fordelene ved vaccination langt overstiger mulige bivirkninger.

I efteråret offentliggjorde først Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) og siden Verdenssundhedsorganisationen WHO hver deres sikkerhedsvurdering af HPV-vaccinerne. Resultatet af begge undersøgelser var, at der ikke blev fundet sammenhæng mellem HPV-vaccinerne og syndromerne POTS og CRPS.

Forskning.dk har stillet kritiske spørgsmål vedrørende de forskningsmetoder, der er brugt i forbindelse med udviklingen af HPV-vaccinen, til både Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen. Begge styrelser henviser til EMA, som har en svartid på op til to måneder.

 

Sundhedsstyrelsen udsender snart en ny pjece om HPV-vaccination med information til både sundhedspersonale og forældre.

Samtidig er Sundhedsstyrelsen på vej med nye anbefalinger. Det sker i samarbejde med de fem regionale afdelinger, der har fået til opgave at tage sig af piger med uforklarede symptomer, som har mistanke om, at symptomerne kan skyldes bivirkninger efter HPV-vaccination.

Anbefalingerne skal sikre, at pigerne modtager et hensigtsmæssigt tilbud, der er ensartet på tværs af landet.

Kommentér denne artikel

Find os på:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kort om forskning.dk

Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.

Siden giver også adgang til en række nyttige links.

Kontakt forskning.dk

Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.

Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk

© Forskning - 2024

Web