Øget fokus på lægers interesser

Læger skal passe på habiliteten, når de samarbejder med industrien og rådgiver myndigheder om medicin, siger sundhedsminister Astrid Krag, som selv er kommet galt af sted

Udgivet den 20 sep. 13, 17:36

Opdateret den 30 nov. 14, 11:37

Forfatter: Gert Karlson

Kategorier: Medicin, Tæt på forskningen

Kommentarer: 0

Det er i orden, at læger samarbejder med medicinalindustrien, men de skal være åbne om det, og være opmærksom på hvornår, det kan give dem habilitetsproblemer.

Sådan lyder sundhedsminister Astrid Krags (SF) besked i avisen MetroXpress til de eksperter, der rådgiver myndigheder om ny medicin og samtidig samarbejder med medicinalindsutrien.

»Mange steder er der et samarbejde med industrien. Det er der ikke noget i vejen med, men læger, der vejleder myndigheder, og instanser med en rådgivende funktion bør være opmærksomme på, om det fører til konkrete tilfælde, hvor der kan sættes spørgsmålstegn ved habiliteten,« siger minister Astrid Krag til avisen.

I løbet af efteråret vil Regeringen fremsætte forslag til Folketinget om nye regler omkring samarbejdet mellem læger og lægemiddel- og medicoindustrien. En arbejdsgruppe har lavet en rapport som kommer til at danne grundlag for lovforslaget.

Minister blev selv udnyttet

Sundhedsminister Astrid Krag kom selv lidt i klemme, da hun for nylig meldte ud, at hun ville støtte en ny telefonrådgivning for smertepatienter, Smertelinjen, med næsten 400.000 kroner.

I en pressemeddelelse skrev hun, at rådgivningen skal drives af Foreningen af Kroniske Smertepatienter, FAKS, i samarbejde med det nystiftede SmerteDanmark.

Men efter kritik lægger Astrid Krag afstand til SmerteDanmark. Det er kritik fra både Lægeforeningen og paraplyorganisationen Danske Patienter, der er bekymrede for at ministeren har lagt telefonrådgivningen i hænderne på foreninger med for tætte bånd til medicinalindustrien. Læs hele artiklen her

Fokus på lægers interesser

Der har efterhånden været mange sager om lægers inhabillitet og direkte snyd i det danske sundhedsvæsen. Nu sætter ministeren fokus på hvor begrænsningerne er for lægernes samarbejde med både industri og sundhedsvæsen, og flere medier er optaget af lægers snyd med forskningsmidler.

Snyd kan skade patienter

Snyd med forskningskonti er ødelæggende, fordi misbrug kan bremse udviklingen af nye behandlinger, mener Overlægeforeningen.

Fifleri med forskningspenge, som går til dyre møbler i privaten eller til at afvikle overlægens gamle gæld, er ikke bare et problem for de berørte forskningsprojekter.

Misbrug af den karakter, som Jyllands-Posten har omtalt i flere omgange, spreder meget negative ringe i hele forskningsmiljøet, mener Anja Mitchell, formand for Overlægeforeningen.

»Vi risikerer, at tilliden til landets forskere på sundhedsområdet lider et knæk. Det kan føre til, at færre borgere vil deltage i forsøg og i undersøgelser af nye behandlinger. Dermed kan enkelte personers adfærd bidrage til at sætte udviklingen på sundhedsområdet tilbage,« siger hun og understreger, at ingen af hendes overlægekolleger er dømt i de aktuelle sager.

I Overlægeforeningen er der ikke overblik over, hvor mange af foreningens 6.200 medlemmer der forsker ved siden af arbejdet som behandler, men et bud er, at det er omkring hver sjette.

Møbler og fisketure

Jyllands-Posten har tidligere afsløret, hvordan overlæge Peer Grande modtog 6 mio. kr. fra et medicinalfirma uden om de officielle kanaler på Rigshospitalet. Pengene var beregnet til at forske for, men blev bl.a. brugt til dyre møbler hjemme hos Grande og til fisketure i Norge.
Læs artiklerne:

Ny sag om fusk med penge til forskning

Overlæge afviser fusk med forskningsmidler

Hjertelæges hemmelige konto kunne have været afsløret for halvandet år siden

Ny sag om hemmelige penge til læge

Ny sag

Ligeledes kunne Jyllands-Posten berette om endnu en sag, hvor overlæge Michael Laub fra Glostrup Hospital har brugt godt 30.000 forskningskroner til at afvikle en privat gæld.
Læs artiklen: Ny sag om fusk med forskningsmidler

Kommentér denne artikel

Find os på:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kort om forskning.dk

Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.

Siden giver også adgang til en række nyttige links.

Kontakt forskning.dk

Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.

Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk

© Forskning - 2024

Web