Ny HPV-vaccine på vej

Forskning.dk sætter i december de meget omtalte HPV-vacciner under lup i et tema. I dag skal det handle om det danske biotekselskab Bavarian Nordic, der sammen med Johnson & Johnson er i gang med at udvikle en ny HPV-vaccine på markedet

Udgivet den 18 dec. 15, 19:08

Opdateret den 07 jan. 16, 11:55

Forfatter: Søren Lillesøe

Kategorier: Sunde vaner, Tæt på forskningen

Kommentarer: 0

I december sidste år godkendte den amerikanske lægemiddelstyrelse HPV-vaccinen Gardasil 9, efterfølgeren til Gardasil fra medicinalselskabet Merck. Siden da har det været lidt tavst med konkurrence på markedet, da der kun findes et reelt alternativ i form af Cervarix fra GlaxoSmithKline. Mediestormen angående bivirkninger har været massiv for begge midler, men måske der kan være godt nyt på vej fra dansk side. 

Biotekfirmaet Bavarian Nordic har nemlig en aftale med den amerkanske gigant Johnson & Johnsons firma Janssen om at udvikle en vaccine, der skal behandle kroniske HPV-infektioner og stoppe cancerforstadier. HPV-virusset er den primære kilde til livsmoderhalskræft og visse former for hovedhalskræft. Det er Bavarians vaccineplatform MVA-BN, der tidligere har været brugt til et produkt inden for bekæmpelse af ebolavirus, som skal levere resultaterne sammen med Janssens Advac-teknologi, en kombination der tidligere har leveret 100 % beskyttelse i ebolaforsøg.

“Gennem vores igangværende samarbejde omkring ebola har vi allerede gjort væsentlige fremskridt med vores MVA-BN-teknologi og har vist dens potentiale til at forstærke og forlænge immunresponset fremkaldt af Janssens Advac-teknologi. Vi ser frem til at udvide dette samarbejde med henblik på at udforske det samme koncept for HPV,” lyder det ifølge Ritzau fra Paul Chaplin (billedet), direktør i Bavarian Nordic.

Janssen dækker alle udviklingsomkostninger, men det er Bavarian Nordic, der står for selve produktionen af MVA-BN, oplyses det.

Kommentér denne artikel

Find os på:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kort om forskning.dk

Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.

Siden giver også adgang til en række nyttige links.

Kontakt forskning.dk

Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.

Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk

© Forskning - 2024

Web