Du er her: Forside Ikke kategoriseret Forskning i komplementær behandling blev tema på Alternativets konference
Alternativet ønsker mere fokus på området ved at satse på et forskningscenter for komplementær behandling
Udgivet den 16 feb. 16, 22:42
Opdateret den 10 apr. 16, 17:40
Forfatter: Referat, Alternativet
Kategori: Ikke kategoriseret
Kommentarer: 0
Onsdag den 10. februar kl 13.00 åbnede Alternativet dørene for en konference om komplementær behandling, som ønskede at sætte fokus på, hvordan vi i Danmark kan få en mere integreret sundhedssektor, hvor etableret og konventionel medicin og behandling i højere grad går hånd i hånd. Salen blev fyldt til det maximale af 150 deltagere og flere på venteliste. Det vidner om en stor interesse for koblingen mellem det etablerede og komplementære felt. Det glæder man sig over i Alternativet, hvor man mener at flere ved mere.
I Alternativet vil man gøre sundhedsvæsenet endnu bedre. Det handler dermed ikke om at være for eller i mod komplementær behandling – men hellere, at man er nysgerrig. Alternativet ønsker således et styrket fokus på komplementær behandling, ved at satse på et forskningscenter for komplementær behandling.
På konferencen ønskede Alternativet at hæve debatten væk fra at diskutere specifikke behandlingsformer til, hvordan man kan tage de første skridt mod et integreret system. Det dannede grundlaget for spændende oplæg og efterfølgende debat med spørgsmål fra salen.
Et af konferencens centrale spørgsmål omhandlede evidensen ved komplementær behandling – hvordan kan man måle og forske på komplementær behandling? Alle oplægsholderne var enige om, at komplementær behandling kan bidrage til sundhedssystemet. Dog var panelet mere splittet omkring hvilket modeller, kriterier og mål man skal vurdere komplementær behandling ud fra.
I oplægget af professor og overlæge Asbjørn M. Drewes, efterlyste han nye `synergi´ modeller som kombinerer konventionelle og komplementære forskningsmetoder. Dette skal gøre vurdering og validering af komplementær behandling stærkere og mere troværdig. Det skal også føre til, at forskningsdesigns og metoder bliver sikrere. Professor og forskningsleder, Helle Johannessen, ønskede at sætte patienternes sag og den subjektive følelse af komplementær behandling i fokus. Det kan gøres ved at se på betydningen af behandlingen for den enkelte patient fremfor, at komplementær behandling skal tilpasse sig konventionelle forskningsmetoder. PhD og konsulent Lasse Skovgaard så både på forskningskriterier for komplementær behandling, og på hvordan man i fremtiden kan integrere komplementær behandling i praksis. Hans forslag indeholdt flere tiltag på flere niveauer i sundhedsvæsnet, herunder også kommunale komplementære sundhedshuse.
En fællesnævner for oplæggene var, at de gerne så en satsning på studier af højere validitet og kvalitet. Den fremtidige udfordring for et muligt forsknings- og informationscenter i Danmark ville således være at udvikle evidenstypologier inden for komplementær behandling – for som konferencen viste, er der mange relevante modeller. Hvordan vi kan udvikle holdbare forskningsmetoder for komplementær behandling og med mod og åbenhed i større grad supplere og integrere komplementær behandling i dagens sundhedsvæsen?
Det sidste oplæg kom fra norske Vinjar Magne Fønnebø. Han fortalte, hvordan man i Norge har oprettet et nationalt forsknings- og informationscenter i komplementær alternativ behandling (NAFKAM). Centrale erfaringer fra Norge var, at centerets forskning og information skal være helt neutral. Forskningscenteret skal hverken fremme eller modarbejde den komplementære behandling. Det betyder, at NAFKAM kan være tilknyttet og beskyttet af Universitet i Tromsø.
For Alternativet har konferencen givet stof til eftertanke om, hvilke opgaver og grundlæggende spørgsmål et fremtidigt center skal fokusere på i første omgang. Desuden, blev det bekræftet, hvor stor interesse og opbakning der er, for at få dette løftet op på den politiske agenda.
Sorry. No data so far.
Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.
Siden giver også adgang til en række nyttige links.
Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.
Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk
© Forskning - 2024