Kendt kræftlæge: Forskning i HPV-vaccines bivirkninger vanskeliggøres
Forskning.dk ser i december på den meget omtalte HPV-vaccine og dennes bivirkninger i et tema. Kræftlæge Torben Palshof - der i sin tid var med til at vurdere, om vaccinen skulle i det danske vaccinationsprogram - frygter, at forskning i bivirkninger af vaccinen bliver gjort sværere i 2016.
Udgivet den 14 dec. 15, 20:02
Opdateret den 19 jan. 16, 10:47
Forfatter: Gert Karlson
Kategorier: Behandling, Medicin, Sunde vaner, Tæt på forskningen
Kommentarer: 0
Den kendte kræftlæge Torben Palshof, der blandt andet har været formand for Danske Multidisciplinære Cancer Grupper og rådgivet Kræftens Bekæmpelse og staten om HPV-vacciner, ser fortsat med skeptiske briller på sagens udvikling som skitseret her på Forskning.dk.
Torben Palshof, speciallæge, dr.med
Efter at have kritiseret EU’s lægemiddelagentur EMAs rapport om Synkopecentrets forskning på området tidligere på måneden er han nu klar med et opdateret responsum om den videnskabelige side af HPV-vaccinerne. Heri fremkommer han blandt andet med en bekymring om, at forskningen i bivirkninger vil blive yderligere vanskeliggjort i det nye år, da mærket af vaccinen udskiftes i det offentlige vaccinationsprogram.
– Desværre er det fra 2016 – alene af økonomiske hensyn – besluttet at erstatte Gardasil med Cervarix i det nationale program. Dette vil vanskeliggøre den videre forskning i bivirkninger relateret til Gardasil, pointerer Palshof.
Ny vaccine droppet i Japan
Autoimmune sygdomme udvikler sig ofte over længere tid, hvorfor man kan forestille sig, at beslutningen alt andet lige kan gøre forskningen i eftervirkninger mere kompleks, da der skal startes op fra scratch. Samtidig er Cervarix fra GlaxoSmithKline mindst lige så kontroversiel en vaccine som Gardasil:
– Beslutningen er truffet vel vidende, at Japan nedlukkede deres Cervarix-program efter et betydeligt antal indberetninger om et alvorligt smerte-syndrom hos 500.000 vaccinerede, lyder det fra Torben Palshof.
I Japan blev der i 2013 allerede indberettet 1968 mulige alvorlige bivirkninger af Cervarix, og indberetningerne fik staten til at iværksætte et taskforce på området, før programmet blev lukket ned. Storbritannien skiftede i øvrigt i 2012 den modsatte vej, nemlig fra Cervarix til Gardasil, angiveligt for at opnå større beskyttelse, da Gardasil er quadrovalent (beskytter mod fire typer vira) i modsætning til konkurrentens produkt. Skriverier om bivirkninger i pressen kan formentlig også have haft sit at sige.
Overlæge Jesper Mehlsen fra Synkopecentret på Frederiksberg Hospital, landets største HPV-center, forstår ikke udskiftningen af vaccinen.
– Man har jo oplevet nøjagtigt de samme bivirkninger med Cervarix i England og i Japan, hvor man nu har stoppet anbefalingerne, har han tidligere udtalt til avisen Metroxpress.
Oven på den massive presseomtale af vaccinen har Folketinget planlagt en høring om bivirkningerne, der finder sted d. 17. december kl. 13-16.