Fejl og fusk ved forskning

Der kan altid stilles spørgsmål til forskningsresultater og den måde der forskes på, da projektlederne umuligt kan tage højde for alle fejlkilder, når protokollen skrives. Der kan være problemer med metoden, men mange andre ting kan også gå galt

Bias

Forskning.dk ønsker blandt andet, at gøre det lettere for dem der ikke allerede er forskere med at komme i gang med at forske. Der vil også blive sat fokus på de mulige feljkilder ved især sundhedsforskning (bias), da mange opfatter forskning som klippefaste beviser. Det er forskning nemlig sjældent, da der ofte er mulige fejlkilder og samtidig er der også store økonomiske interesser forbundet med forskning.

New public management

Professor i musikvidenskab Linda Maria Koldau, der stammer fra Tyskland, blev sidste år blev fyret af ledelsen på Aarhus Universitet. Linda Maria Koldau mener, at new public management (NPM), som har været verdens mest udbredte ledelsesreligion i de seneste årtier, ødelægger universitetet og samfundet.

NPM, blev introduceret i Storbritannien under Thatcher i 1980’erne. Ledelsesformen har spredt sig vidt og bredt. NPM handler om at effektivisere den offentlige sektor, hvilket i sig selv er udmærket. Men fremgangsmåden undergraver selve meningen med et universitet. Via stadig ?ere kvantitative målingsmetoder, skemaer og statistikker foregøgler man at effektivisere og økonomisere alle områder. Men i virkeligheden samles kontrollen ét sted, og kvaliteten rasler ned. Samtidig bliver intern kritik slået ned med hård hånd. Hvis ikke man deler ledelsens diktat, er man færdig, og det er klart, at et sådant kommandosystem ikke skaber ansvarlighed, endsige kreativ forskning. Det mener Linda Koldau. Læs mere her i Michel Jalvings artikel

Når der fuskes med forskningen

Vi kender alle sager, hvor kendte forskere bliver taget direkte i at have fusket med forskningen – eksempelvis Milena Penkowa, som havde stjernestatus som professor på Københavns Universitet. Nogle forskere har måske kun dummet sig gevaldigt og andre bare er kommet galt afsted på grund af uheldige omstændigheder. Forskning er en kompliceret sag, hvor meget kan gå galt.

Bente Klarlund, professor og leder af Danmarks Grundforskningscenter for Inflammation og Metabolisme, er også kommet galt afsted. Grunden til, at denne sag er kommet frem i offentligheden er, at en kollega har meldt hende til UVVU. Den der iøvrigt anmeldte Milena Penkow var ….. Bente Klarlund.

Var det ikke for forskernes indbyrdes stridigheder, så var det sandsynligt, at offentligheden slet ikke havde opdaget svindlerne indenfor forskningen. For kun forskerne kan som regel gennemskue andre forskeres svindel-numre.

Find os på:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kort om forskning.dk

Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.

Siden giver også adgang til en række nyttige links.

Kontakt forskning.dk

Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.

Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk

© Forskning - 2024

Web