Program til behandling af betændelse i vævet omkring skulderleddet med akupunktur, moxabehandling og positive funktionsøvelser

Udgivet den 12 jun. 15, 22:35

Opdateret den 14 jun. 15, 14:28

Kategori: Forskning i akupunktur

Kommentarer: 0

Videnskabelig dokumenteret forskning

Original overskrift: Program optimization in the stage treatment of periarthritis of shoulder with acupuncture, moxibustion and positive functional exercise

Dato: November 2014

Database: PubMed

Dette forskningsprojekt har fået økonomisk støtte af: Ukendt

Introduktion:

At optimere behandlingsprogrammerne for betændelse i vævet omkring skulderleddet med akupunktur, moxibustion og kinetoterapi med metode med ortogonalt design.

Materiale og metoder:

Det ortogonale designskema for L8 (2(7))-hierarkisk princip blev anvendt til vilkårlig inddeling af 192 patienter med betændelse i vævet omkring skulderleddet i 8 grupper med 24 patienter i hver. 4 faktorer med hver 2 forskellige niveauer blev valgt til separat behandling kaldet akupunkturtiming (faktor A: A1 akut fase, A2 adhæsionsfase), akupunkturpunktskombination (faktor B: B1 lokale akupunkturpunkter, B2 lokale akupunkturpunkter og perifere akupunkturpunkter langs meridianer), behandling med filiform needling og varm neddling (faktor C: C1 akupunktur med filiform nål, C2 akupunktur med filiform nål og varm needling) og positive funktionsøvelser (faktor D: D1 uden positive funktionsøvelser, D2 med positive funktionsøvelser). Behandlingen blev givet en gang dagligt. 10 behandlinger udgjorde én session, og 2 sessioner var nødvendigt totalt. Observationstidspunkterne var tidspunktet efter 1 behandlingssession og efter 2 behandlingssessioner. Den korte form af McGill-smertespørgeskemaet (MPQ - McGill pain questionnaire) og scoren for motorisk forstyrrelse i skulderleddet blev valgt til evaluering.

Resultater:

I den ortogonale designanalyse, hvor der blev taget hensyn til de hierarkiske faktorer, blev alderen betragtet som hovedfaktoren ved vurdering af skuldersmerter og motoriske problemer i skulderen (P < 0,01), og funktionsgraden for skulderen indvirkede tilsyneladende på smerteevaluering og virkningen på det motoriske skulderproblem (P < 0,01). Den bedste kombination af 4 faktorer og 2 niveauer var A1B1C2D2 og A2BC2D2. SAS-statistisk analyse viste, at hovedfaktoren til forbedringer af den motoriske funktion af skulderen (P < 0,05) i akut fase og adhæsionsfase er C2D2, som er akupunktur med filiform needling og varm needling kombineret med positive funktionsøvelser.

Konklusion:

Til betændelse i vævet omkring skulderleddet i akut fase, er den mest virksomme behandling en kombineret behandling med akupunktur i lokale akupunkturpunkter, varm needling og positive funktionsøvelser. I den kroniske fase er kombineret behandling med akupunktur i lokale akupunkturpunkter og perifere akupunkturpunkter, akupunktur med filiform nål og varm needling og positive funktionsøvelser det bedste program. Endvidere skal patientens alder, køn, skulderledsfunktion og behandlingsvarighed ved klinisk behandling vurderes nøje for indvirkninger på effekten.

Tags: Betændelse skulderled smerter

Brancheforeningen Danske Akupunktører har sponsoreret oversættelsen af ovenstående tekst.

Se flere detaljer om ansvar for tekst.

Kommentér denne artikel

Find os på:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kort om forskning.dk

Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.

Siden giver også adgang til en række nyttige links.

Kontakt forskning.dk

Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.

Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk

© Forskning - 2024

Web