fMRI-scanning bekræfter at akupunktur reducerer hjernens smerteopfattelse

Udgivet den 13 jun. 15, 7:42

Opdateret den 14 jun. 15, 14:21

Kategori: Forskning i akupunktur

Kommentarer: 0

Videnskabelig dokumenteret forskning

Original overskrift: Acupuncture needling sensation: the neural correlates of deqi using fMRI

Dato: 22.02.2010

Database: PubMed

Dette forskningsprojekt har fået økonomisk støtte af: Ukendt

Introduktion:

Nålesansningen ved deqi (smerte ved indstik) anses af de fleste akupunktører for at være en vigtig del af akupunktur. Undersøgelser med neurobilleddannelse, der undersøger denne nålesansning, har dog været begrænset.

Materiale og metoder:

I dette studie har vi undersøgt virkningen af deqi og sansningen ved akupunktur mod akutte smerter på signaler i hjernen, der er fMRI-blodoxygenniveau-afhængige (BOLD-blood oxygen level-dependent). 17 højrehåndede deltagere, der fik akupunktur i det højre LI-4 (Hegu)-akupunkturpunkt, fik foretaget en billedanalyse i en 3T-MRI-scanner. fMRI-datasæt blev på basis af psykofysiske deltagerrapporter for nålescorer klassificeret i sæt, der var forbundet med overvejende deqi-sansning, versus sæt med overvejende akut smertesansning. Hjerneområder med ændringer i BOLD-signalstigninger (aktiveringer) og reduktioner (deaktiveringer) blev identificeret.

Resultater:

Der blev påvist forskelle i mønstret for aktiveringer og deaktiveringer mellem grupper af scanninger, der var forbundet med deqi- versus smertesansning. I deqi-gruppen fandt der signifikante deaktiveringer sted, hvorimod der ikke sås signifikante aktiveringer. I modsætning hertil var gruppen med overvejende akut smerte forbundet med en blanding af aktiveringer og deaktiveringer. Ved sammenligning mellem gruppen med overvejende deqi-sansning og gruppen med overvejende akut smertesansning (deqi > smertekontrast) resulterede kun negative Z-værdi voxler (hovedsageligt fra deaktiveringer i deqi-gruppen og aktiveringer i smertegruppen) i de limbiske/subkortikale strukturer og cerebellumområdet af interesse.

Konklusion:

Vores resultater viser vigtigheden af at opsamle og redegøre for nålesansningsdata i undersøgelser af akupunktur med neurobilleddannelse.

Brancheforeningen Danske Akupunktører har sponsoreret oversættelsen af ovenstående tekst.

Se flere detaljer om ansvar for tekst.

Kommentér denne artikel

Find os på:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kort om forskning.dk

Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.

Siden giver også adgang til en række nyttige links.

Kontakt forskning.dk

Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.

Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk

© Forskning - 2024

Web