Drenge-spædbørn øger vægten ved indtagelse af mælk, og væksthormonet IGF-1 stiger

Udgivet den 29 jan. 15, 16:04

Opdateret den 29 jan. 15, 16:25

Oversat af Forskning.dk

Kommentarer: 0

Videnskabelig dokumenteret forskning

Original overskrift: The effects of whole milk and infant formula on growth and IGF-I in late infancy

Dato: 28.01.2009

Tidsskrift: European Journal of Clinical Nutrition

Database: PubMed

Dette forskningsprojekt har fået økonomisk støtte af: Ukendt

Introduktion:

En høj proteinindtagelse er blevet forbundet med forøget vækst. Dette kan muligvis hænge sammen med forhøjede koncentrationer af insulinlignende vækstfaktor I (IGF-I), som ser ud til at være påvirket af kosten, især dens proteinbestanddel. Korttidseffekterne af en høj proteinindtagelse i sen spædbarnsalder kendes ikke. Formålet var at undersøge effekterne af en høj proteinindtagelse i form af sødmælk på væksten og IGF-I hos spædbørn i alderen fra 9 til 12 måneder.

Materiale og metoder:

Raske spædbørn (n = 83) blev vilkårligt fordelt til at få enten sødmælk eller modermælkserstatning og fiskeolie eller ingen fiskeolie (2 x 2 design). Mål for kroppens dimensioner (antropometriske variabler), IGF-I-koncentrationer, serum-urinsyrenitrogen og kosten blev registreret før og efter interventionen.

Resultater:

Indtagelse af sødmælk forøgede i betydelig grad proteinenergiprocenten (PE %, P = 0,001) og serum-urinsyrenitrogen (P = 0,01), hvorimod der ikke var nogen effekt på størrelsen. Mælkeinterventionen forøgede IGF-I hos drenge (P = 0,034), men ikke hos piger. Indtagelse af fiskeolie havde ingen effekt på udfaldene. Når alle børn blev inkluderet i analysen, var der en signifikant sammenhæng mellem vægt og IGF-I ved 12 måneder (r = 0,316, P = 0,017), og protein-energi-procenten (PE) var positivt forbundet med IGF-I efter korrektion for køn og amning ved både 9 (r = 0,329, P = 0,015) og 12 måneder (r = 0,272, P = 0,044).

Konklusion:

Skift til sødmælk (fra modersmælkserstatning red.) havde ingen overordnet effekt på væksten. Dog er den positive effekt af sødmælk på IGF-1 hos drenge og den positive forbindelse mellem protein-energi %-indtagelse og IGF-1 ved 9 og 12 måneder i overensstemmelse med den hypotese, at en stor mælkeindtagelse stimulerer væksten.


Forskning.dk er ansvarlig for rigtigheden af denne oversættelse. Se flere detaljer om ansvar for tekst.

Kommentér denne artikel

Find os på:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kort om forskning.dk

Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.

Siden giver også adgang til en række nyttige links.

Kontakt forskning.dk

Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.

Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk

© Forskning - 2024

Web