Dette forskningsprojekt har fået økonomisk støtte af: Ukendt
Introduktion:
En høj proteinindtagelse er blevet forbundet med forøget vækst. Dette kan muligvis hænge sammen med forhøjede koncentrationer af insulinlignende vækstfaktor I (IGF-I), som ser ud til at være påvirket af kosten, især dens proteinbestanddel. Korttidseffekterne af en høj proteinindtagelse i sen spædbarnsalder kendes ikke. Formålet var at undersøge effekterne af en høj proteinindtagelse i form af sødmælk på væksten og IGF-I hos spædbørn i alderen fra 9 til 12 måneder.
Materiale og metoder:
Raske spædbørn (n = 83) blev vilkårligt fordelt til at få enten sødmælk eller modermælkserstatning og fiskeolie eller ingen fiskeolie (2 x 2 design). Mål for kroppens dimensioner (antropometriske variabler), IGF-I-koncentrationer, serum-urinsyrenitrogen og kosten blev registreret før og efter interventionen.
Resultater:
Indtagelse af sødmælk forøgede i betydelig grad proteinenergiprocenten (PE %, P = 0,001) og serum-urinsyrenitrogen (P = 0,01), hvorimod der ikke var nogen effekt på størrelsen. Mælkeinterventionen forøgede IGF-I hos drenge (P = 0,034), men ikke hos piger. Indtagelse af fiskeolie havde ingen effekt på udfaldene. Når alle børn blev inkluderet i analysen, var der en signifikant sammenhæng mellem vægt og IGF-I ved 12 måneder (r = 0,316, P = 0,017), og protein-energi-procenten (PE) var positivt forbundet med IGF-I efter korrektion for køn og amning ved både 9 (r = 0,329, P = 0,015) og 12 måneder (r = 0,272, P = 0,044).
Konklusion:
Skift til sødmælk (fra modersmælkserstatning red.) havde ingen overordnet effekt på væksten. Dog er den positive effekt af sødmælk på IGF-1 hos drenge og den positive forbindelse mellem protein-energi %-indtagelse og IGF-1 ved 9 og 12 måneder i overensstemmelse med den hypotese, at en stor mælkeindtagelse stimulerer væksten.