Brystkræftpatienter, som bruger anti-østrogen medicin, kan reducere ledsmerter med akupunktur

Udgivet den 22 nov. 14, 11:52

Opdateret den 12 dec. 14, 22:36

Oversat af Forskning.dk

Kategori: Forskning i akupunktur

Kommentarer: 0

Videnskabelig dokumenteret forskning

Original overskrift: Randomized, blinded, sham-controlled trial of acupuncture for the management of aromatase inhibitor-associated joint symptoms in women with early-stage breast cancer

Dato: 25.01.2010

Tidsskrift: Journal of Clinical Oncology

Database: PubMed

Dette forskningsprojekt har fået økonomisk støtte af: Ukendt

Introduktion:

Kvinder med brystcancer, der behandles med aromatasehæmmere, kan opleve ledsymptomer, der kan føre til afbrydelse af en effektiv behandling. Vi undersøgte, om akupunktur forbedrer aromatasehæmmer-inducerede ledsmerter hos kvinder med brystcancer i tidligt stadium.

Materiale og metoder:

Vi udførte et randomiseret, kontrolleret, blindet forsøg, der sammenlignede rigtig akupunktur med placebo-akupunktur to gange om ugen i 6 uger til postmenopausale kvinder med brystcancer, der selv havde indberettet muskuloskeletale smerter, der var forbundet med aromatasehæmmere. Rigtig akupunktur inkluderede helkrops/aurikuloterapi (fransk øreakupunktur) akupunktur og ledspecifikke punktforeskrifter , hvorimod placebo-akupunktur inddrog overfladisk nåleindføring i ikke-akupunkturpunkter. Udfaldsmål inkluderede “Brief Pain Inventory-Short Form” (BPI-SF), “Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index” (WOMAC) og “Modified Score for the Assessment of Chronic Rheumatoid Affections of the Hands” (M-SACRAH) opnået ved baseline og efter 3 og 6 uger.

Resultater:

Ud af 51 inkluderede kvinder blev 43 kvinder randomiseret, og 38 kunne evalueres. Karakteristika ved baseline var sammenlignelige mellem de to grupper. Vores primære endepunkt var forskellen i den gennemsnitlige BPI-SF-score for værste smerte efter 6 uger. Denne var lavere ved rigtig akupunktur sammenlignet med placebo-akupunktur (3,0 v 5,5; P < 0,001). Vi fandt også forskelle mellem rigtig akupunktur og placebo-akupunktur i smertesværhedsgraden (2,6 v 4,5; P = 0,003) og smerterelateret interferens (2,5 v 4,5; P = 0,002) efter 6 uger. Tilsvarende resultater blev observeret for WOMAC- og M-SACRAH-scorerne. Akupunkturen var veltolereret.

Konklusion:

Kvinder med aromatasehæmmer-inducerede artralgier, der blev behandlet med rigtig akupunktur, havde en signifikant forbedring af ledsmerter og stivhed, som ikke sås med placebo-akupunktur. Akupunktur er en effektiv og veltolereret strategi til behandling af denne almindelige behandlingsrelaterede bivirkning.


Forskning.dk er ansvarlig for rigtigheden af denne oversættelse. Se flere detaljer om ansvar for tekst.

Kommentér denne artikel

Find os på:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kort om forskning.dk

Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.

Siden giver også adgang til en række nyttige links.

Kontakt forskning.dk

Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.

Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk

© Forskning - 2024

Web