Akupunkturpunktet Hegu (LI 4) har en positiv klinisk virkning på central ansigtsnervelammelse efter iskæmisk slagtilfælde

Udgivet den 12 jun. 15, 22:50

Opdateret den 14 jun. 15, 14:04

Kategori: Forskning i akupunktur

Kommentarer: 0

Videnskabelig dokumenteret forskning

Original overskrift: Different stimulation intensities of acupuncture at Hegu (LI 4) for central facial nerve paralysis after ischemic stroke: a randomized controlled trial

Dato: Juli 2014

Database: PubMed

Dette forskningsprojekt har fået økonomisk støtte af: Ukendt

Introduktion:

At observere den kliniske virkning af akupunktur i Hegu (LI 4) på central ansigtsnervelammelse efter iskæmisk slagtilfælde og at undersøge dosis-virkning-sammenhænget for forskellige stimuleringsintensiteter af akupunktur i Hegu (LI 4) samt den optimale behandlingsplan.

Materiale og metoder:

50 patienter blev inddelt vilkårligt til forskellige akupunkturstimuleringsintensiteter, der var baseret på behandlingstid og nåleindføringsretning, i en Hegu 1-gruppe, en Hegu 2-gruppe, en Hegu 3-gruppe, en Hegu 4-gruppe og en kontrolgruppe med ti patienter i hver. Forskellige stimuleringsintensiteter af akupunktur i Hegu (LI 4) blev kombineret med ansigtslammelses-akupunkturpunkter, herunder Yingxiang (LI 20), Dicang (ST 4), Jiache (ST 6) og Quanliao (SI 18), i Hegu 1 til 4-grupperne. Samtidig blev der udført akupunktur i slagtilfælde-akupunkturpunkter, herunder Neiguan (PC 6), Shuigou (GV 26) og Sanyinjiao (SP 6), og medicinsk behandling. Bortset fra akupunktur i Hegu (LI 4) var behandlingen i kontrolgruppen identisk med behandlingen i Hegu-gruppen. Behandlingen varede i 14 dage. House-Brackmann-skalaen (H-B), Toronto-inddelingssystemet (TFGS), grader af ansigtsnervelammelse (DFNP), indeks for nedsættelse af ansigtsfunktion (FDI) og klinisk virkning blev sammenlignet mellem grupper.

Resultater:

(1) Sammenlignet med før behandlingen var H-B, TFGS, DFNP og fysisk funktionsscore i FDI alle forbedret signifikant i Hegu 1 til 4-grupperne (alle P < 0,05), men den sociale funktionsscore i FDI var ikke tydeligt forbedret (alle P > 0,05). Alle scorerne i kontrolgruppen var ikke tydeligt ændret (alle P > 0,05). (2) Sammenlignet med kontrolgruppen var forskellene i H-B før og efter behandling i Hegu 1 til 4-grupperne, forskellene i TFGS i Hegu 2-gruppen og forskellene i DFNP i Hegu 1 og Hegu 2-gruppen signifikant forbedret (alle P < 0,05). Der var ingen signifikant forskel i nogen skala mellem Hegu 1 til 4-grupperne (alle P > 0,05), hvor den mest tydelige ændring blev fundet i Hegu 2-gruppen. (3) Den totale effektive andel var 90,0 % (9/10), 100,0 % (10/10), 90,0 % (9/10) og 80,0 % (8/10) i Hegu 1 til 4-grupperne, hvilket var signifikant højere end 60,0 % (6/10) i kontrolgruppen (alle P < 0,05).

Konklusion:

Akupunktur på punktet Hegu (LI 4) har en positiv klinisk virkning på central ansigtsnervelammelse efter iskæmisk slagtilfælde, hvor skrå indføring langs meridianen, men i den modsatte retning af meridianens forløb, med 5 sekunders drejen rundt med nålen opnår den bedste kliniske virkning.

Brancheforeningen Danske Akupunktører har sponsoreret oversættelsen af ovenstående tekst.

Se flere detaljer om ansvar for tekst.

Kommentér denne artikel

Find os på:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kort om forskning.dk

Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.

Siden giver også adgang til en række nyttige links.

Kontakt forskning.dk

Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.

Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk

© Forskning - 2024

Web