Akupunktur og dry-needling (lokal stimulering af smertepunkt) kan virke på akutte lændesmerter

Udgivet den 12 jun. 15, 22:39

Opdateret den 14 jun. 15, 14:12

Kategori: Forskning i akupunktur

Kommentarer: 0

Videnskabelig dokumenteret forskning

Original overskrift: Acupuncture and dry-needling for low back pain

Dato: 25.01.2005

Database: PubMed

Dette forskningsprojekt har fået økonomisk støtte af: Ukendt

Introduktion:

Selvom lændesmerter sædvanligvis er en selvbegrænsende og godartet sygdom, der har en tendens til at bedres spontant over tid, findes der mange forskellige terapeutiske metoder til behandling heraf. At vurdere virkningerne af akupunktur til behandling af uspecifikke lændesmerter og dry-needling mod myofascielt smertesyndrom i lænderegionen.

Materiale og metoder:

Vi opdaterede søgningerne fra 1996 til februar 2003 i CENTRAL, MEDLINE og EMBASE. Vi søgte også i det kinesiske Cochrane-centers database over kliniske forsøg og japanske databaser til februar 2003. Forsøg med vilkårlig behandlingstildeling med akupunktur (der inddrog needling) til voksne med uspecikke (sub)akutte eller kroniske lændesmerter eller dry-needling mod myofascielt smertesyndrom i lænderegionen. To forfattere vurderede uafhængigt metodikkvaliteten (ved anvendelse af kriterierne anbefalet af Cochrane Back Review Group) og udtrukne data. Forsøgene blev kombineret ved anvendelse af metaanalysemetoder eller evidensniveauer, når de rapporterede data ikke åbnede mulighed for samling af data i statistiske puljer.

Resultater:

35 forsøg med vilkårlig behandlingsfordeling og kontrolgruppe blev inkluderet. 20 var publiceret på engelsk, 7 på japansk, 5 på kinesisk og 1 på hver af norsk, polsk og tysk. Der var kun 3 forsøg med akupunktur mod akutte lændesmerter. De underbyggede ikke håndfaste konklusioner på grund af studiernes små prøvestørrelser og en lav metodikkvalitet. Der er tegn på, at akupunktur har en smertelindrende og funktionsforbedrende virkning mod kroniske lændesmerter sammenlignet med ingen behandling eller pseudobehandling. Disse virkninger blev kun observeret umiddelbart efter afslutningen af behandlingssessionerne og ved opfølgning efter kort tid. Der er tegn på, at der opnås en bedre smertelindring og funktionsforbedring, når akupunktur tilføjes til andre traditionelle behandlinger, sammenlignet med de traditionelle behandlinger alene. Virkningerne er dog kun små. Dry-needling ser ud til at være et nyttigt supplement til andre behandlinger mod kroniske lændesmerter. Der kan ikke gives nogen klar anbefaling om den mest effektive akupunkturteknik.

Konklusion:

Dataene åbner ikke mulighed for håndfaste konklusioner om akupunkturs effektivitet mod akutte lændesmerter. Akupunktur er kun umiddelbart efter behandling og på kort sigt mere effektiv til smertelindring og funktionsforbedring end ingen behandling eller pseudobehandling mod kroniske lændesmerter. Akupunktur er ikke mere effektiv end andre traditionelle og "alternative" behandlinger. Dataene tyder på, at akupunktur og dry-needling kan være nyttige supplementer til andre behandlinger mod kroniske lændesmerter. Da de fleste af studierne var af en lav metodikkvalitet, er der bestemt et yderligere behov for forsøg af en højere kvalitet inden for dette område.

Brancheforeningen Danske Akupunktører har sponsoreret oversættelsen af ovenstående tekst.

Se flere detaljer om ansvar for tekst.

Kommentér denne artikel

Find os på:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kort om forskning.dk

Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.

Siden giver også adgang til en række nyttige links.

Kontakt forskning.dk

Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.

Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk

© Forskning - 2024

Web