Akupunktur har en effekt på smerter og funktionsnedsættelse efter halsdissektion (kirurgisk fjernelse af lymfeknuder fra halsen)

Udgivet den 13 jun. 15, 7:38

Opdateret den 14 jun. 15, 14:01

Kategori: Forskning i akupunktur

Kommentarer: 0

Videnskabelig dokumenteret forskning

Original overskrift: Acupuncture for pain and dysfunction after neck dissection: results of a randomized controlled trial.

Dato: Maj 2010

Database: PubMed

Dette forskningsprojekt har fået økonomisk støtte af: Ukendt

Introduktion:

At bestemme, om akupunktur reducerer smerter og funktionsnedsættelse hos patienter med cancer, der har fået foretaget halsdissektion. Det andet formål er at bestemme, om akupunktur afhjælper tørhed i munden hos disse personer.

Materiale og metoder:

Patienter ved et tertiært kræftcenter med kroniske smerter eller funktionsnedsættelse, der kunne tilskrives halsdissektion, blev vilkårligt fordelt til ugentlig akupunktur versus almindelig pleje (f.eks. fysisk behandling, smertestillende medicin og/eller inflammationshæmmende lægemidler alt efter patientens ønske eller lægens anbefaling) i 4 uger. Constant-Murley-scoren, som er et sammensat mål for smerte, funktion og almindelige dagligdags aktiviteter, var det primære udfaldsmål. Mundtørhed, et sekundært endepunkt, blev vurderet ved anvendelse af Xerostomia Inventory.

Resultater:

58 evaluerbare patienter blev samlet og vilkårligt fordelt fra 2004 til 2007 (28 og 30 patienter i henholdsvis akupunktur- og kontrolgruppe). Constant-Murley-scorerne blev forbedret mere i akupunkturgruppen (justeret forskel mellem grupper = 11,2, 95 % CI [3,0;19,3], P = 0,008). Akupunktur frembragte en større forbedring i rapporteret mundtørhed (justeret forskel i Xerostomia Inventory = -5,8, 95 % CI [-0,9;-10.7], P = 0,02).

Konklusion:

Signifikante reduktioner i smerte, funktionsnedsættelse og mundtørhed blev observeret hos patienter, der fik akupunktur sammenlignet med almindelig pleje. Selvom der er behov for yderligere undersøgelser, understøtter disse data akupunkturs potentiale som en behandling af smerter og funktionsnedsættelse samt mundtørhed efter halsdissektion.

Tags: smerter

Brancheforeningen Danske Akupunktører har sponsoreret oversættelsen af ovenstående tekst.

Se flere detaljer om ansvar for tekst.

Kommentér denne artikel

Find os på:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kort om forskning.dk

Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.

Siden giver også adgang til en række nyttige links.

Kontakt forskning.dk

Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.

Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk

© Forskning - 2024

Web