Akupunktur forbedrer livskvaliteten ved synkebesvær efter slagtilfælde

Udgivet den 12 jun. 15, 22:48

Opdateret den 14 jun. 15, 14:06

Kategori: Forskning i akupunktur

Kommentarer: 0

Videnskabelig dokumenteret forskning

Original overskrift: Does the addition of specific acupuncture to standard swallowing training improve outcomes in patients with dysphagia after stroke? A randomized controlled trial

Dato: 26.03.2015

Database: PubMed

Dette forskningsprojekt har fået økonomisk støtte af: Ukendt

Introduktion:

At vurdere virkningen af at kombinere standardsynketræning med akupunktur til patienter med synkebesvær efter slagtilfælde.

Materiale og metoder:

Enkeltblindet, randomiseret, kontrolleret forsøg. Klinikker med indlagte og ambulante patienter. I alt 124 patienter med synkebesvær efter slagtilfælde blev vilkårligt inddelt i to grupper: akupunktur og kontrol. Akupunkturgruppen fik standardsynketræning og akupunkturbehandling. Til sammenligning fik kontrolgruppen kun standardsynketræning. Deltagerne i begge grupper fik 6 dages behandling pr. uge i en 4 ugers periode. De primære udfaldsmålinger inkluderede en standardiseret test af synkefunktionen og en skala for sværhedsgraden af udfaldet af synkebesvær. De sekundære udfaldsmålinger inkluderede det modificerede Barthel-indeks og synkerelateret livskvalitet, der blev vurderet før og efter den fire uger lange behandlingsperiode.

Resultater:

I alt 120 personer med synkebesvær gennemførte studiet (60 i akupunkturgruppen og 60 i kontrolgruppen). Der var signifikante forskelle i den standardiserede test af synkefunktionen, skalaen for sværhedsgraden af udfaldet af synkebesvær, det modificerede Barthel-indeks og synkerelateret livskvalitet for begge grupper efter behandlingen (P < 0,01). Efter 4 ugers behandling sås en mere signifikant forbedring i akupunkturgruppen end i kontrolgruppen som vist ved den standardiserede test af synkefunktionen (middelforskel - 2,9, 95 % konfidensinterval (CI) [- 5,0;- 0,81], P < 0,01), skalaen for sværhedsgraden af udfaldet af synkebesvær (middelforskel 2,3, 95 % CI [0,7;1,2], P < 0,01), det modificerede Barthel-indeks (middelforskel 17,2, 95 % CI [2,6;9,3], P < 0,05) og scorerne for synkerelateret livskvalitet (middelforskel 31,4, 95 % CI [3,2;11,4], P < 0,01).

Konklusion:

Akupunktur kombineret med standardsynketræning kan være gavnlig for patienter med synkebesvær efter slagtilfælde.

Brancheforeningen Danske Akupunktører har sponsoreret oversættelsen af ovenstående tekst.

Se flere detaljer om ansvar for tekst.

Kommentér denne artikel

Find os på:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kort om forskning.dk

Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.

Siden giver også adgang til en række nyttige links.

Kontakt forskning.dk

Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.

Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk

© Forskning - 2024

Web