Telemedicin – et dyrt alternativ uden regler

Der har hidtil været udført to danske storskalaforsøg inden for telemedicin. Disse efterlader flere spørgsmål end svar ifølge sundhedsøkonomer, der peger på der er for lidt regler på området og for høje udgifter for velfærdsstaten

Udgivet den 26 jan. 16, 11:57

Opdateret den 10 apr. 16, 17:42

Forfatter: Søren Lillesøe

Kategorier: Medicin, Tæt på forskningen

Kommentarer: 0

Tro, håb og kærlighed kan lyde som en gammel film, men er lige så velegnet at anvende i forbindelse med telemedicin ifølge Kjeld Møller Pedersen, sundhedsøkonom ved Syddansk Universitet.

– Det er politisk vedtaget, at området skal have fokus, men i forsøg mangler vi fortsat at få dokumenteret, at der er penge at spare – det er derfor, jeg bruger den gamle floskel. Der er lavet en del mindre forsøg i Danmark og udlandet, men det er fortsat i sin vorden, siger Kjeld Møller Pedersen.

Det seneste danske storskalaforsøg, TeleCare Nord, der udelukkende omhandlede KOL-patienter, kostede 50 millioner kroner og blev afsluttet med en konference i november.

– I forhold til de to skorskalaforsøg tyder meget på, at telemedicin koster mere at benytte, da det kun er en mindre gruppe patienter, hvor der kan spares noget. TeleCare Nord er et hæderligt forsøg, men pengene skal bruges fornuftigt, og jeg synes, det står uafgjort. Tanken var, at der skulle aflastes med telemedicin, men det bliver bare en serviceudvidelse mere i velfærdsstaten, frygter Kjeld Møller Pedersen.

Telemedicin – stort set uden regler

Telemedicin bruges primært til videokonsultationer i det danske sundhedsvæsen i dag, men mindre prøver tager visse patienter også selv med udleveret udstyr, de oplæres i at bruge. Kristian Kidholm, lektor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet og forskningsleder ved Center for Innovativ Medicinsk Teknologi, betegner i et debatindlæg telemedicin for ”det vilde vesten”. Han mener ganske enkelt, der er for få regler på området.

– Det eneste krav, som stilles til de teknologier, som bruges i forbindelse med telemedicinsk behandling, er, at produktet er CE-mærket, og dette indebærer typisk ikke, at man vurderer de kliniske effekter, skriver Kidholm for derpå at opfordre til kritisk stillingtagen ude i kommunerne:

– Jeg kan kun opfordre til, at man selv laver ”fakta-tjek”, når man møder udmeldinger i pressen eller på telemedicinske konferencer (..). Prøv at undersøge, hvor ofte disse påstande er dokumenterede og baserede på undersøgelser, som er offentliggjort i uafhængige fagtidsskrifter. Min erfaring er desværre, at grundlaget ofte er en god mavefornemmelse eller enkeltstående udsagn fra begejstrede medarbejdere.

Kjeld Møller Pedersen undrer sig også over, hvordan telemedicin behandles rent sikkerhedsmæssigt.

– Man ser det ikke som medicin, men teknologi, hvorfor området sorterer under Digitaliseringsstyrelsen. Når der er tale om medicin, gælder der strengere regler, da der skal dokumenteres en positiv effekt, før man må markedsføre det, og toksiteten skal kunne håndteres. Det er ganske tankevækkende, og man skal passe på med at anvende økonomiske metoder fra IT-projekter til at udregne resultater.

Hjemmepleje erstattes med videoopkald

I den fynske presse kunne man for nylig læse om, at den lokale kommunalbestyrelse på Langeland har besluttet at erstatte et dagligt hjemmeplejebesøg hos en gruppe isolerede ældre med et videoopkald.

– Der findes en stor gruppe ældre, heriblandt demente, som er famlende over for ny teknologi, og i mine øjne kan man ikke tvinge borgeren til at bruge telemedicin. Man kan undtages for digital post fra det offentlige, så det samme bør gøre sig gældende her, slutter Kjeld Møller Pedersen.

Kommentér denne artikel

Find os på:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kort om forskning.dk

Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.

Siden giver også adgang til en række nyttige links.

Kontakt forskning.dk

Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.

Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk

© Forskning - 2024

Web