Studerende laver lysforsøg med alger

Biotekstuderende eksperimenterer med lys baseret på alger. Kan det blive en billig lyskilde i fremtiden?

Udgivet den 16 jul. 17, 8:49

Opdateret den 22 nov. 18, 12:38

Forfatter: Gert Karlson

Kategori: Miljø

Kommentarer: 0

Sommerens musikfestivaler lyder umiddelbart ikke lige som det mest oplagte test-terræn for landets forskere, men to DTU-studerende har udviklet en unik form for koncertudstyr og testet det på Roskilde Festival. Der er tale om en pendant til 90-ernes techno-glowsticks, hvor kemikalierne er blevet erstattet af noget så naturligt som alger.

Under en koncert i et mørkt telt eller under åben himmel om natten trækker man sit plast-reagensglas op fra lommen og ryster det frem og tilbage – og vupti. Algerne inde i saltvandet bliver aktiveret. Der genereres et blåligt lys til at skabe stemning med eller oplyse de nære omgivelser, så man f.eks. kan finde sine ting i tasker og lommer.

– Der er tale om en form for biologiske solceller, hvor sollyset driver fotosyntesen, så der skabes energi som kan bruges til at udsende lys om natten, forklarer Kristian Ejlsted og Gustav Lindved fra DTU’s bioteklinje.

– Vi har mest udviklet dem for at vise, hvad man kan bruge naturen til og skabe opmærksomhed omkring en nørdet ting som biotek ude blandt folk, men har også en ambition om, at de kan bruges til så meget mere ud fra vores forsøg. Drømmen er klart at kunne fylde en husfacade ud med dem her eller bruge det til mere jordnære ting såsom undervisning.

Algerne pyrocystis fusiformis lever på 60-120 meters dybde og er kommet til Danmark via Brasilien. De kræver ikke meget mere end et skvæt saltvand og en blanding vitaminer for at kunne leve. De fordobler sig typisk gennem ukønnet formering på blot en uge.

Indholdet i en glowstick vil dog dø ud efter omkring 3-4 måneder ifølge ophavsmændene, der medgiver, at alger som “materiale” kan være lidt specielt, men potentialet som billig baggrundsbelysning skal man ikke tage fejl af på sigt. Det kræver dog betydeligt mere forskning at nå i mål, siger Kristian og Gustav.

Stabile alge-lamper kan kræve GMO

– De opbruger deres energi på to minutter og skal rystes for at kunne fungere, så vi skal klart nok optimere på dem. Man kan arbejde med at ændre deres miljø, så de måske nemmere virker, eller anvende GMO for at manipulere deres adfærd, siger de.

– Man kunne måske bruge dem til at oplyse veje, hvor der mangler strøm, eller som en slags solcelle-udendørslamper uden på huse. Man kan uden det store besvær have dem stående i et akvarie derhjemme og så tappe af dem til lamper. Når de er opbrugt, kan man anvende indholdet til at lave biobrændsel med, dvs. som potentielt supplement til benzinen i bilen, men kræver en del arbejde.

De to studerende uddelte som et led i det bæredygtige forsøg 1.000 glowsticks til publikum på årets festival. Visse festivalgængere valgte at drikke algerne for at jagte sundheden, mens andre spurgte ind til, hvordan de kunne komme til at dyrke dem selv.

– Vi mødte faktisk også en marinebiolog, da vi delte glas ud under en koncert på Gloria-scenen. Han ville gerne have os til udlandet og undervise på en privat uddannelse, så man kan møde mange forskellige mennesker på sådan en festival, lyder det med tilfreds mine fra Kristian og Gustav.

Kommentér denne artikel

Find os på:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kort om forskning.dk

Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.

Siden giver også adgang til en række nyttige links.

Kontakt forskning.dk

Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.

Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk

© Forskning - 2024

Web