Mobilstråling: Californiske sundhedsmyndigheder skjulte mobiladvarsel

Myndighederne er ofte bange for borgernes reaktion når ny viden offentliggøres

Udgivet den 16 maj. 17, 15:54

Opdateret den 28 aug. 17, 21:24

Forfatter: Karin Nørgaard

Kategorier: Miljø, Sunde vaner, Sygdom, Tæt på forskningen

Kommentarer: 0

Hvorfor har Californiens Department of Public Health (CPDH) tilbageholdt et dokument om sikkerhed vedrørende mobiltelefonstråling i mere end 7 år? Det tilbageholdte dokument blev redigeret så sent som i 2014 – men ikke udgivet.

I 2010 udarbejdede sundhedseksperter i det offentlige en mobiltelefonvejledning, som sammenfattede videnskaben om de sundhedsmæssige risici fra mobiltelefon-stråling og anviste forebyggende anbefalinger til offentligheden for at begrænse personlige eksponering. I vejledningen påpeges bl.a. at stråling når dybere ind i børns hjerner, og at stråling kan skabe hjernekræft og andre skader.

Hvorfor blev dette dokument aldrig officielt frigivet til offentligheden? Det spurgte professor Joel M. Moskowitz om i en retssag i maj 2016, hvor han, efter adskillige forgæves forsøg på at få dokumentet udleveret til sidst gennem domstolen, forlangte dokumentet offentliggjort. Staten har under retssagen forsvaret sig med argumenter såsom: ”den offentlige sundhed kan blive skadet blot ved frigivelse af dokumentet” … og at notatet “vil unødigt forvirre, og muligvis alarmere mobiltelefonbrugere” … ”frigivelsen af dokumentet vil medføre at både dem med og uden kræft vil oversvømme lægekonsultationer med hysterisk angst for mobilstråling.”

Staten blander desuden de industrielle og borgernes interesser sammen, ved at sige: en del af offentligheden, nemlig den trådløse industri og mobiltelefonproducenterne, har ingen interesse i udbredelsen af mobiltelefonvejledningen.

Dommer Chang afholdt en høring d. 24. februar 2017. Forud for høringen udsendte hun en syv-sider lang afgørelse, hvor hun underkendte otte af de ni indsigelser indsendt af statsadvokaten på vegne af CDPH. Retskendelsen instruerede de californiske sundhedsmyndigheder om at frigive sikkerhedsvejledning vedrørende mobiltelefoni, hvilket nu er sket.

Kilde: Cellphone Radiation Exposure Fact Sheet Draft Released By California Health Officials

 

Kommentér denne artikel

Find os på:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kort om forskning.dk

Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.

Siden giver også adgang til en række nyttige links.

Kontakt forskning.dk

Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.

Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk

© Forskning - 2024

Web