Studie: Færre smerter ved at stå op

Smerter i nakke og skuldre, der skyldes stillesiddende arbejde, kan nemt undgås, viser nyt studie

Udgivet den 19 apr. 17, 9:44

Opdateret den 28 aug. 17, 21:25

Forfatter: Statens Institut for Folkesundhed, SIF

Kategorier: Sunde vaner, Sygdom

Kommentarer: 0

Det hjælper på smerter i nakke og skuldre at rejse sig op i løbet af arbejdsdagen.

Mange kontorfolk, der sidder ned dagen lang foran en skærm, får ofte ondt i nakken og skuldrene. Men sådan behøver det ikke at være. Nyt studie viser, at man med få ændringer kan mindske eller helt undgå smerterne.

Det er Center for Interventionsforskning ved Statens Institut for Folkesundhed, der står bag studiet. Her skulle kontorfolk ændre deres siddeadfærd, således at de fik en mere varieret arbejdsdag.

I studiet var der to grupper af kontoransatte. Den ene gruppe fik blandt andet at vide, at de skulle stå mere op i løbet af arbejdsdagen og bruge deres hæve-sænkebord, sådan at de fik flere skift mellem at sidde og stå.

Den anden gruppe var kontrolgruppen, der ikke fik nogen instrukser, og som skulle gøre det, de plejede at gøre.

Færre smerter efter tre måneder

I begge grupper havde godt halvdelen ondt i nakke og skuldre ved studiets start, men tre måneder senere var der sket en forandring blandt de kontorfolk, der skulle variere arbejdsdagen. Her var nu langt færre, der klagede over nakke- og skuldersmerter. Faktisk var det næsten 30 procent færre, der havde smerter, i forhold til de kontorfolk, der ikke havde skullet ændre siddetiden.

“Studiet viser, at man ved en simpel indsats kan undgå nakke- og skuldersmerter. Det handler om at afbryde sin siddetid og bruge sit hæve-sænkebord aktivt, sådan at man skiftevis sidder og står foran computeren. Det gjorde deltagerne i studiet, og det betød, at de sad cirka en time mindre om dagen i gennemsnit. De begyndte også at gå flere skridt, blandt andet fordi de flyttede papirkurven væk fra skrivebordet eller gik efter en printer længere væk. Så faktisk skal der ikke ret meget til,” siger Ida Høgstedt Danquah, forsker ved Statens Institut for Folkesundhed.

Inspiration til en varieret arbejdsdag

Studiet er netop publiceret i Scandinavian Journal of Work, Environment and Health.

Deltagerne var 317 kontoransatte fra fire arbejdspladser i Danmark og Grønland. Indsatsen blev kaldt “Take a Stand!” og er nærmere beskrevet i minirapporten “En indsat til at reducere siddetiden for kontoransatte”, som kan downloades eller bestilles via linket her.

I rapporten kan kontorfolk få konkrete råd og inspiration til, hvordan man nemt kan få en mere varieret arbejdsdag.

Af: Ph.d.-studerende Ida Høgstedt Danquah, e-mail: idah@si-folkesundhed.dk, tlf. 6550 7727, og professor Janne Schurmann Tolstrup, e-mail: jst@si-folkesundhed.dk, tlf.: 65 50 77 35, Center for Interventionsforskning ved Statens Institut for Folkesundhed.

Kilder: Danquah IH, Kloster S, Holtermann A, Aadahl M, Tolstrup JS: Effects on musculoskeletal pain from “Take a Stand!” – a cluster-randomized controlled trial reducing sitting time among office workers.

Kommentér denne artikel

Find os på:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kort om forskning.dk

Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.

Siden giver også adgang til en række nyttige links.

Kontakt forskning.dk

Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.

Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk

© Forskning - 2024

Web