Sundhedsskader ved stråling fra trådløs teknologi er allerede påvist og anerkendt af internationale organer og i international forskning, så hvorfor skriver pressen fake news?
Udgivet den 09 apr. 19, 13:26
Opdateret den 03 nov. 24, 17:17
Forfatter: Vibeke Frøkjær Jensen, Henrik Eiriksson, Thomas Graversen og Pernille Schriver
Kategorier: Miljø, Tæt på forskningen
Kommentarer: 0
Kommentar af:
– Cand.med.vet. Vibeke Frøkjær Jensen, ph.d, forsker og videnskabelig rådgiver, Rådet for Helbredssikker Telekommunikation, Kongens Lyngby
– IT-specialist og researcher Henrik Eiriksson, Rådet for Helbredssikker Telekommunikation, Fåborgvej 75A 1, 5762 Vester Skerninge
– Cand.polyt. Thomas Graversen, elektronikingeniør med speciale i digital signalbehandling, Rådet for Helbredssikker Telekommunikation, Tranebærvej 9, 9530 Støvring
– Cand.scient Pernille Schriver, biolog og miljøvejleder, formidlingskoordinator i EHS-Foreningen, Marslev Byvej 18B, 5290 Marslev
Debatten om sundhedsskader ved stråling fra trådløs teknologi har forløbet igennem mange år. Paradokset er dog, at på den ene side advarer internationale organer, Europarådet og Det Europæiske Miljøagentur, om sundhedsrisici.
På den anden side forholder myndigheder sig udelukkende til grænseværdier, der ignorerer langtidseffekterne, og kun anerkender skader på væv forvoldt af opvarmning som følge af intens bestråling.
Et amerikansk forskningsstudie, NTP-studiet, viser, at der sker alvorlige skader på celleniveau ved strålingsniveauer under de nuværende grænseværdier. Studiet forløb over 10 år og kostede over 100 mio. kr.
Mere end 30 forskere deltog, og resultaterne er gennemgået af et panel af eksterne forskere. Resultaterne viste direkte sammenhæng mellem mobilstråling fra 2G og 3G og udvikling af kræft, DNA-skader, lav fødselsvægt og forstadier til kræft hos forsøgsdyrene. NTP-studiet slår fast, at gældende grænseværdier er forældede og ikke beskytter imod alvorlige langtidseffekter af f.eks. mobilbrug.
Sundhedsmagasinet Naturli´ skrev i november en artikel om NTP-studiet, hvilket efterfølgende har udløst en dominoeffekt af flere ”fakta”tjek i medierne. Mandag Morgen udgav et indlæg d. 19. nov. 2018, hvor de konkluderer, at Naturli´s artikel er direkte falsk.
Mandag Morgens faktatjek er ikke mindre end katastrofalt med flere forkerte påstande. Mandag Morgen skriver bl.a., at studiet slet ikke konkluderer, at mobiltelefoner giver kræft. I NTP-rapporten står der, at der er tydelige beviser for, at 2G- og 3G-signaler er kræftfremkaldende.
Ligeledes citeres Sundhedsstyrelsens rådgiver på området, læge Christoffer Johansen, for, at dyrestudier ikke kan overføres til mennesker, og at de menneskestudier, der findes, peger i en anden retning. Faktum er, at et hav af studier viser, at stråling fra trådløs teknologi giver DNA-skader og er kræftfremkaldende – også hos mennesket!
Tankevækkende, at Detektor ligeledes udgiver et “fakta”tjek af Naturli´s artikel samme dag d. 19. nov. I deres overskrift skriver de: ”Mobiltelefoner giver kræft – Men det passer ikke, siger en af forskerne bag studiet”. Men forskerne bag NTP-studiet er jo netop blevet enige om at konkludere, at der er bevis for, at forsøgsdyr udsat for 2G og 3G udviklede kræft.
Detektors ordvalg er tegn på manipulation og modsiger konklusionen fra NTP-studiet. Detektor angiver, at ernæringsekspert Morten Elsøe samt før omtalte Christoffer Johansen er kilder til deres vildledende faktatjek.
Morten Elsøe har på egen facebookside stemplet Naturli´s artikel som ”Bullshit” med argumenter, der er direkte forkerte. Tankevækkende, at Detektor vælger en ernæringsekspert som en af kilderne!
… skriver ”Mandag Morgen” d. 21. november 2018 i forbindelse med, at de fejrer sig selv som værende ”Bekæmper af Fake News” på deres egen 1 års fødselsdag som faktatjekkere.
Det mest paradoksale er dog det, som Mandag Morgen videre skriver: ”Fake News er som en slags forurening af vores informationsmiljø og af den demokratiske debat. Men hvad kan vi gøre ved det?Det spørgsmål vil blive endevendt på den store konference, som Mandag Morgen arrangerer i samarbejde med Udenrigsministeriet og den amerikanske ambassade d. 30. nov. 2018.”
Tankevækkende! ”Tillykke med fødselsdagen, Mandag Morgen, og hermed udnævnes I til at modtage 1. pladsen i selv at skabe Fake News i ledtog med Detektor”
Når man læser Mandag Morgens og DR Detektors faktatjek af NTP-studiet, tvinges tankerne uvilkårligt hen på Orwells ”Ministeriet for Sandhed” fra bogen 1984.
I bogen arbejder hovedpersonen Winston i ”Ministeriet for Sandhed” med at sortere upassende hændelser, fakta og viden fra, og smide det i én ud af mange sprækker i Sandhedsministeriets vægge, de såkaldte Erindringshuller. Derved forsvinder viden for altid.
Mon Mandag Morgen og Detektor er blevet vor tids ”Winston”, som er ansat til at fordreje fakta og smide upassende viden i Erindringshuller?
DISCLAIMER
Vi gør opmærksom på, at vi gerne bringer kommentarer fra andre læsere eller medierne, der er nævnt i kommentaren.
Det skal understreges, at kommentaren er et udtryk for skribenternes holdning, og at Forskning.dk ikke nødvendigvis deler denne.
Tags: DR Detektor miljøtoksiner Mobilstråling trådløs teknologi videnskab
Sorry. No data so far.
Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.
Siden giver også adgang til en række nyttige links.
Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.
Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk
© Forskning - 2024