Danskerne vælger ofte en alternativ behandling

Over en million danskere har modtaget alternativ behandling inden for det seneste år

Udgivet den 28 jan. 15, 10:29

Opdateret den 23 apr. 15, 20:58

Forfatter: Nyhedsbrev, SIF

Kategorier: Behandling, Sunde vaner

Kommentarer: 0

Danskerne søger ofte hjælp hos behandlere uden for det offentlige sundhedsvæsen.

Inden for det seneste år har 27 procent af den voksne befolkning modtaget én eller flere former for alternativ behandling, såsom akupunktur, zoneterapi, homøopati og healing.

Det svarer til omkring 1,2 mio. danskere.

Det fremgår af en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU. Her har 13.797 danskere i 2013 svaret på spørgsmål om alternativ behandling.

En stigning i forhold til 1987

Af undersøgelsen fremgår det, at der er sket en markant stigning i forhold til 1987, hvor omkring hver tiende dansker havde modtaget alternativ behandling inden for det seneste år.

I 2010 var andelen på godt 26 procent og altså på nogenlunde samme niveau som i 2013.

Især kvinder

Det er især kvinder, der bruger alternativ behandling.

I alt har 34 procent af kvinderne modtaget én eller flere former for alternativ behandling mod 20 procent af mændene.  Det er især kvinder i alderen 25-54 år, hvor cirka fire ud af ti har brugt alternativ behandling inden for det seneste år.

Supplement til offentlige tilbud

Tidligere studier viser, at når danskerne søger alternativ behandling, er det primært for at behandle milde symptomer eller lidelser, forebygge sygdom eller for at opnå øget velvære.

Desuden bruges alternativ behandling ofte som ét af flere behandlingstilbud i tilfælde af sygdomme og dermed som et supplement til de behandlingstilbud, der gives fra det offentlige sundhedssystem.

Tallene stammer fra Sundheds- og sygelighedsundersøgelsen 2013. I undersøgelsen defineres alternativ behandling som brug af behandlere uden for det offentlige sundhedsvæsen.

Af Ola Ekholm, seniorrådgiver, Anne Illemann Christensen, ph.d.-studerende og Michael Davidsen, seniorforsker, Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet.

Tags: alternativ behandling

Kommentér denne artikel

Find os på:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kort om forskning.dk

Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.

Siden giver også adgang til en række nyttige links.

Kontakt forskning.dk

Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.

Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk

© Forskning - 2024

Web