Dette forskningsprojekt har fået økonomisk støtte af: Ukendt
Introduktion:
Selvom akupunktur er almindeligt anvendt mod kroniske smerter, er der fortsat en betydelig uenighed med hensyn til dens værdi. Vores formål var at fastlægge effektstørrelsen af akupunktur mod 4 kroniske smertetilstande: ryg- og nakkesmerter, osteoarthritis, kronisk hovedpine og skuldersmerter.
Materiale og metoder:
Vi lavede en systematisk gennemgang for at finde frem til randomiserede, kontrollerede forsøg med akupunktur mod kroniske smerter, hvor det var fastlagt, at behandlingsblindingen var utvetydigt tilstrækkelig. Der blev lavet metaanalyser af individuelle patientdata ved anvendelse af data fra 29 ud af 31 egnede randomiserede, kontrollerede forsøg med i alt 17.922 analyserede patienter.
Resultater:
I den primære analyse, der inkluderede alle egnede randomiserede, kontrollerede forsøg, var akupunktur bedre end kontroller med både placebo-akupunktur og ingen akupunktur for hver smertetilstand (P < 0,001 for alle sammenligninger). Efter udelukkelse af et yderligt liggende sæt af randomiserede, kontrollerede forsøg, der kraftigt begunstigede akupunktur, var effektstørrelsen den samme på tværs af smertetilstande. Patienter, der fik akupunktur, havde færre smerter med scorer, der var 0,23 (95 % CI, 0,13-0,33), 0,16 (95 % CI, 0,07-0,25) og 0,15 (95 % CI, 0,07-0,24) SD’er lavere end placebo-akupunkturkontroller, mod henholdsvis ryg- og nakkesmerter, osteoarthritis og kronisk hovedpine. Effektstørrelsen i forhold til kontroller, der ikke fik akupunktur, var 0,55 (95 % CI, 0,51-0,58), 0,57 (95 % CI, 0,50-0,64) og 0,42 (95 % CI, 0,37-0,46) SD’er. Disse resultater var holdbare i forhold til mange forskellige følsomhedsanalyser, herunder de, der er forbundet med publikationsbias.
Konklusion:
Akupunktur er effektiv til behandling af kroniske smerter og er derfor en rimelig valgmulighed, der kan henvises til. Signifikante forskelle mellem rigtig punktur og simuleret akupunktur indikerer, at akupunktur er mere end et placebo. Disse forskelle er dog relativt moderate, hvilket tyder på, at andre faktorer end de specifikke effekter af nålestik er vigtige bidragydere til de terapeutiske effekter af akupunktur.
[…] endda selv om der er forsket på den vestlige medicins præmisser. Det gælder eksempelvis indenfor rygsmerter. Læs også artiklen Rygsmerter klares bedst med […]
[…] endda selv om der er forsket på den vestlige medicins præmisser. Det gælder eksempelvis indenfor rygsmerter. Læs også artiklen Rygsmerter klares bedst med […]