Sundhedsstyrelsen: Nu er det slut med komælk til babyer

Sundhedsstyrelsen har lavet en kovending ved at fjerne komælken fra de mindste, men styrelsen anbefaler dog stadig modermælkserstatning baseret på komælk

Udgivet den 23 feb. 15, 17:31

Opdateret den 03 nov. 24, 17:38

Forfatter: Gert Karlson

Kategorier: Sunde vaner, Tæt på forskningen

Kommentarer: 0

Spædbørn bør ikke få komælk, men modermælk eller modermælkserstatning i hele det første leveår. Sådan lyder en af Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger om spædbørns og småbørns ernæring.

Nye anbefalinger for mælk til spædbørn

Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at børn ikke får komælk, men kun modermælk eller modermælkserstatning i hele det første leveår. Årsagen er, at komælk har et proteinindhold, der er cirka tre gange så højt som modermælk og et lavt jernindhold. Der er dokumentation for, at for meget protein i spædbørnsalderen har betydning for udviklingen af overvægt senere i livet.

De nye anbefalinger, der vedrører barnets ernæring i de første to leveår, er beskrevet i den nye publikation: Ernæring til spædbørn og småbørn – en håndbog for sundhedspersonale. Publikationen indeholder en række ændringer i forhold til tidligere anbefalinger om mad til spædbørn.

Det drejer sig blandt andet om, hvilken mælk barnet bør drikke i det første leveår, nye anbefalinger for jerntilskud og vitaminer, nye anbefalinger for små børns fiskeindtag samt beskrivelser af hvilke fisk ammende mødre ikke bør spise.

– Tidligere har det været sådan, at man kunne starte lidt forsigtigt ud med sødmælk efter seks måneder, og så kunne barnet få endnu mere efter ni måneder. Men nu fraråder vi helt sødmælk – ja alle former for komælk i barnets første leveår, siger Annette Poulsen til Jyllands-Posten, og fortsætter

– Baggrunden for det er, at der er kommet stigende dokumentation for, at proteinindtaget i første leveår har betydning for udviklingen af overvægt senere i livet. Da der er tre gange så meget protein i sødmælk, end der er i modermælkserstatning og modermælk, har vi valgt at ændre anbefalingerne.

Forskning.dks fokus på komælks påvirkning af små børns overvægt

I 2015 har Forskning.dk oversat tre forskningsprojekter, som netop omhandler små børns- samt unges store vækst på grund af komælksprodukter. Det er den danske forsker Camilla Hoppe, DTU, der har været med til at lave forskningen. Læs mere her:

Drenge-spædbørn øger vægten ved indtagelse af mælk, og væksthormonet IGF-1 stiger

Danske børn på 2,5 år vokser hurtigere med mælk

Coca cola reducerer væksthormonet IGF1 i blodet i forhold til indtagelse af mælk: et 10 dages interventionsstudie med unge mænd

Egentlig kan det jo ikke komme som en overraskelse, at man bliver overvægtig af komælk. Alene det faktum, at en kalv fordobler sin vægt på 47 dage, mens et barn er 180 dage om at fordoble vægten, taler sit eget sprog. En kalv er dermed næsten fire gange så hurtig til at vokse i forhold til børn. Det kan jo kun lade sig gøre fordi der er mange flere væksthormoner og andre vækstfremmende ting i komælken i forhold til modermælk.

Slut med jerntilskud

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke længere jerntilskud til børn født til tiden i perioden 6-12 måneder. Behovet for jern bør fra 6-måneders alderen dækkes af en jernholdig kost med blandt andet kød og fisk. Børn født for tidligt skal stadig have jerntilskud.Det er et faktum, at komælken har forhindret jernoptagelsen, og når Sundhedsstyrelsen nu ikke anbefaler direkte komælk i kosten mere for de helt små børn, ja så er der jo heller ingen grund til at indtage jern. Det må være logikken i denne nye anbefaling.

Kommentér denne artikel

Find os på:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kort om forskning.dk

Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.

Siden giver også adgang til en række nyttige links.

Kontakt forskning.dk

Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.

Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk

© Forskning - 2024

Web