Smerter: Omkring 1,7 mio. danskere bruger løbende smertestillende medicin

Mere end hver tredje dansker har spist smertestillende håndkøbsmedicin inden for de seneste to uger. Det er især kvinderne, der står for medicinforbruget

Udgivet den 06 apr. 16, 8:49

Opdateret den 16 maj. 17, 16:32

Forfatter: SIF

Kategorier: Medicin, Sunde vaner, Sygdom

Kommentarer: 0

Mere end hver tredje voksne dansker har inden for de seneste to uger spist smertestillende medicin, der kan købes uden recept på apoteker, tankstationer og i supermarkeder. Det svarer til 1,7 millioner danskere.

Det viser en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

“Det lyder umiddelbart som et højt tal. Undersøgelsen giver ikke svar på, hvor mange piller danskerne tager ad gangen, og hvor ofte de gør det, men vi ved, at et uhensigtsmæssigt brug kan have alvorlige konsekvenser for helbredet og blandt andet føre til nyre- og leverskader,” siger videnskabelig assistent Heidi Amalie Rosendahl Jensen fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

Flest kvinder

Det er især kvinderne, der spiser den smertestillede håndkøbsmedicin. Ud af de 1,7 millioner er næsten én million kvinder.

– Det er primært kvinder i alderen 16-54 år, der bruger smertestillende medicin. Vi kan ikke ud fra vores data forklare hvorfor. Dog viser andre studier, at kønsforskellen i forbruget delvis kan forklares med menstruationssmerter og stress , siger Heidi Amalie Rosendahl Jensen.

Smertestillende nummer et på listen

I rapporten har 14.000 danskere svaret på spørgsmål om, hvilke former for medicin de har indtaget inden for de seneste 14 dage. Her er det den smertestillende medicin, der er øverst på listen, efterfulgt af blodtryksænkende medicin og hjertemedicin.

Figuren viser andel, der har brugt smertestillende håndkøbsmedicin inden for de seneste 14 dage, blandt mænd og kvinder i forskellige aldersgrupper. Procent.

Af seniorrådgiver Ola Ekholm, tlf.: 65 50 77 72, e-mail: oek@si-folkesundhed.dk, og videnskabelig assistent Heidi Amalie Rosendahl Jensen, tlf.: 65 50 77 92, e-mail: harj@si-folkesundhed.dk
Kilder: Jensen HAR, Christensen AI, Ekholm O, Davidsen M, Juel K. Sundheds- og sygelighedsundersøgelsen 2013. Tema: Brug af medicin. København: Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet, 2016.

Kommentér denne artikel

Find os på:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kort om forskning.dk

Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.

Siden giver også adgang til en række nyttige links.

Kontakt forskning.dk

Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.

Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk

© Forskning - 2024

Web