Hjerteklappatienter, der er fysisk aktive, lever længere

Patienter, der får hjerteklapoperation, lever længere, hvis de er fysisk aktive efter operationen

Udgivet den 14 sep. 16, 8:59

Opdateret den 16 maj. 17, 15:57

Forfatter: SIF

Kategorier: Sunde vaner, Sygdom

Kommentarer: 0

Fysisk aktivitet er afgørende for, hvor længe man lever efter en hjerteklapoperation.

Det er konklusionen af et nyt studie fra Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet. Studiet er netop offentliggjort i det velansete internationale tidsskrift Heart.

Studiet viser, at de patienter, der er fysisk aktive efter en hjerteklapoperation, har langt større chance for at overleve end de patienter, der ikke er fysisk aktive efter operationen.

Det er første gang, at man har undersøgt sammenhængen mellem fysisk aktivitet efter en operation og dødeligheden på lang sigt blandt hjerteklappatienter.

Forskel på overlevelse

Studiet fulgte 557 hjerteklapopererede patienter, hvoraf halvdelen var fysisk aktive, det vil sige, at de efter operationen bevægede sig mindst 30 minutter næsten alle ugens dage. Den anden halvdel var ikke fysisk aktive.

To år efter operationen var kun én procent af de fysisk aktive døde, mens der blandt de fysisk inaktive var 5,5 procent, der var døde.

I studiets analyser er der taget højde for faktorer, der har betydning for overlevelsen, såsom alder og forekomst af andre sygdomme, ægteskabelig status, køn samt for, hvorvidt patienten havde fået andre former for hjertekirurgi.

”De fysisk aktive patienter rørte sig mindst 30 minutter om dagen de fleste af ugens dage. Det vil sige, at de for eksempel gik, cyklede eller lavede havearbejde. Det var altså ikke tale om hård fysisk træning, men derimod en mildere form for fysisk aktivitet. Alligevel viste det sig, at selv lidt bevægelse dagligt kan gøre en stor forskel, hvad angår ens chancer for overlevelse,” siger lektor Lau Caspar Thygesen, Statens Institut for Folkesundhed.

2.500 nye tilfælde om året

I Danmark lever cirka 16.000 personer med hjerteklapsygdom, og hvert år bliver der diagnosticeret ca. 2.500 nye patienter.

Det er som nævnt første gang, at man har undersøgt effekten af fysisk aktivitet på hjerteklapopererede. Man har tidligere undersøgt patienter med blodprop i hjertet og deres overlevelseschancer, og også her viste det sig, at fysisk aktivitet efter en operation har gavnlig effekt.

 

Af Lektor Lau Caspar Thygesen, Statens Institut for Folkesundhed. Telefon: 6550 7771, e-mail:lct@si-folkesundhed.dk.
Kilder: Lund K, Sibilitz KL, Berg SK, Thygesen LC, Taylor RS, Zwisler AD. Physical activity increases survival after heart valve surgery. Heart. 2016;102(17):1388-95.

Kommentér denne artikel

Find os på:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kort om forskning.dk

Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.

Siden giver også adgang til en række nyttige links.

Kontakt forskning.dk

Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.

Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk

© Forskning - 2024

Web