Cavlingprisen 2014 går til Morten Pihl

Over 120 forsideartikler med imponerende afsløringer af lægers svindel med forskningsmidler har gjort indtryk på Dansk Journalistforbunds Cavlingkomité, og valget af Jyllands-Postens Morten Pihl som vinder af Cavlingprisen 2014 er helt fortjent

Udgivet den 09 jan. 15, 15:35

Opdateret den 03 nov. 24, 17:40

Forfatter: Gert Karlson

Kategorier: Medicin, Tæt på forskningen

Kommentarer: 0

Morten Pihl har gennem halvandet år systematisk afsløret fremtrædende danske overlægers misbrug af forskningsmidler til både private og ekstravagante formål. Svindlen har kun kunnet lade sig gøre fordi der har været en særdeles mangelfuld kontrol med brugen af forskningsmidlerne, som blandt andet er brugt til køb af kunst og møbler til privaten, private restaurationsbesøg og ferier i udlandet med familie og venner.

Morten Pihl har formået, at måle sig i vidensniveau og metoder med de institutioner, han har undersøgt. Ofte er ressourceforholdet mellem de etablerede magtbaser i samfundet og de frie journalister ekstremt ulige, og hvis man skal vinde den slags kampe, som Morten Pihl vinder, så kræver det, at man er blandt de allerbedste journalister.

Morten Pihl

Morten Pihl

Født 1961.
Journalist fra Danmarks Journalisthøjskole 1986.
Ansat hos Jyllands-Posten – i gravergruppen siden 2003.

Tidligere ansættelser: Frederiksborg Amts Avis 1986, Berlingske Tidende 1987-97, Advokatsamfundet 1998-99, DR Nyheder 1999-2000, Aktuelt 2000-01, BT 2001-03.

Har modtaget Kristian Dahls Mindelegat, også kaldet den lille Cavlingpris, 1993 og 2002, sidste gang for afsløringerne i Farum-sagen, som også indbragte Cavlingprisen og Berlingske Journalisters Pris. Vandt Advokatrådets Retspris 1995 og FUJ-prisen 2013 (Foreningen for Undersøgende Journalistik) sammen med Orla Borg og Carsten Ellegaard Christensen for serien “Dansk agent i al-Qaeda” om PET’s deltagelse i CIA’s opsporing af terrorlederen Anwar al-Awlaki, som CIA dræbte i et droneangreb i Yemen i 2011. Vandt European Press Prize 2013, også kaldet den europæiske Pulitzer Pris, for samme serie, som desuden førte til nominering til Cavlingprisen 2013.

Fire spørgsmål til Morten Pihl

Forskning.dk har spurgt Morten Pihl om, hvordan hans arbejde med afsløringerne af svindlen med forskningsmidlerne har været.

Har du fra starten haft indtryk af sagens omfang, eller er den langsomt vokset i takt med, at du har fordybet dig i bilagene?

– Jeg havde fra begyndelsen fået at vide, at der måske var andre læger, som kunne være interessante at kigge på, og som måske også havde brugt forskningsmidler på tvivlsomme formål. Men jeg vidste ikke noget konkret. Aktindsigt på aktindsigt har hele tiden afdækket nye forhold og behovet for yderligere aktindsigter og spørgsmål. Det har været som en snebold, som voksede sig stor.

Kan du afsløre, om det på nuværende tidspunkt ser ud til, at Jyllands-Postens læsere får flere afsløringer i sagen?

– Det tror jeg godt, at jeg kan afsløre, at det gør de.

Hvor får du de enorme kræfter fra, som det må have krævet at grave de mange detaljer frem?

– Jeg tror måske nok, at jeg er vedholdende og stædig af natur og ikke bange for at lægge nogle timer i et stykke arbejde, og så virker modstand fra myndigheder som brændstof på mig. Når man forsøger at trække en aktindsigt ud af hensyn til lægerne i strid med loven eller svarer uden om eller slet ikke svarer på stillede spørgsmål, så tænder det et eller andet i mig, som driver mig fremad.

Trænger du ikke snart til en lang ferie?

– Jeg har holdt ferie ind imellem, så det går, slutter en glad Morten Pihl.

Skandalen på Rigshospitalet er internationalt kendt

Rigshospitalets omdømme har taget alvorlig skade, også uden for landets grænser. Samtidig er der rejst tvivl om tilliden til lægerne og forskningen. For når forskerne fusker med forskningsmidlerne, er de så også parate til at fuske med deres forskning? Og når forskningspengene kommer fra private medicinalvirksomheder, opnår disse virksomheder da nogle fordele hos lægerne? Den ene tjeneste kan meget let have været den anden værd.

Afdækningen af dette samfundsmæssigt vigtige emne har Morten Pihl foretaget ved systematisk, stædigt og vedholdende at skaffe sig adgang til, gennemgå og analysere udgiftsbilag samlet i omkring 100 tykke ringbind og tale med kilder i miljøet. Samtidig har Morten Pihl formået at holde artiklerne i en afdæmpet tone, hvor han hele vejen igennem ladet den angrebne part få mulighed for at komme til orde og forklare sig på en fair måde.

Omfanget af svindel

Det foreløbige resultat af Morten Pihls grundige og veldokumenterede artikelserie er, at Rigshospitalet har politianmeldt fem overlæger for misbrug af forskningsmidler til private formål. Politiet har foreløbig sigtet tre læger. En enkelt af disse læger er tiltalt for bedrageri og underslæb for ca. 2,8 mio. kr. Morten Pihl har listet de 390 punkter fra anklageskriftet op.  De angivelige ulovligheder har fundet sted i 36 byer fordelt på 11 lande. Læs mere og se liste over hvad lægen har købt for forskningsmidlerne

Ca. 130 andre forskere på Rigshospitalet, Gentofte Hospital og Glostrup Hospital har været eller skal til samtaler med embedsmænd i Region Hovedstaden som følge af, at regionens revisorer har fundet uregelmæssigheder i deres brug af forskningsmidler. Længst er undersøgelserne på Rigshospitalets Hjertecenter, hvor op til 15 forskere risikerer disciplinære sager og tilbagebetalingskrav.

Det seneste i sagen er, at Direktionen på Gentofte Sygehus fik betalt flyrejser uden dokumentation for rejsens formål. Både på Rigshospitalet og Gentofte Sygehus er sygehusdirektørene skiftet ud fra årsskiftet.

Omfattende aktindsigt

Efter et tip begyndte Morten Pihl sin artikelserie med begæring om aktindsigt, Omfanget var så stort, at Rigshospitalet efter sigende har måtte ansætte 13 studentermedhjælper til at finde de ønskede bilag. Morten Pihl har desuden udnyttet muligheden for tematisk aktindsigt, hvilket er en åbenlys forbedring i et ellers strammet regelsæt omkring aktindsigt. Det samlede materiale fylder over 100 tykke ringbind med kontoudtog og bilag.

Revisorer imponeret

Trods Rigshospitalets ulovlige forsøg på at lægge hindringer i vejen for Morten Pihls opklaring af sagen og en mur af tavshed fra lægernes side har han ene mand afdækket, hvad et helt system og dets eksterne revisorer gennem årene ikke har formået. Region Hovedstadens revisorer har på et tidspunkt måtte erkende, at de er meget imponerede af Morten Pihls bilagsgennemgang. Også det siger noget om kvaliteten af Morten Pihls arbejde.

De tre nominerede Cavlingpriskandidater

Morten Pihl, Jyllands-Posten, som vandt Cavlingprisen 2014 for serien ”Lægernes store tag selv-bord” om danske overlægers misbrug af forskningsmidler til private formål og manglende kontrol med brugen af forskningsmidlerne.

Anders Legarth Schmidt, Politiken, var nomineret for i en unik reportageserie at skildre nogle af Danmarks farligste psykisk syge patienters hverdag på et retspsykiatrisk afsnit.

Sebastian Gjerding, Henrik Moltke, Anton Geist og Laura Poitras, Dagbladet Information og freelance, var nomineret for afdækning af de amerikanske og britiske efterretningstjenesters overvågning og aflytning i Danmark.

 

Forskning.dks redaktør står bag én af de fire indstillinger af Morten Pihl til Cavlingprisen 2014. Et stort tillykke til Morten Pihl skal lyde herfra.

Kommentér denne artikel

Find os på:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kort om forskning.dk

Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.

Siden giver også adgang til en række nyttige links.

Kontakt forskning.dk

Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.

Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk

© Forskning - 2024

Web