Cochrane-undersøgelse viser at akupunkturpunkt P6 mod kvalme og opkastning kan være gavnlig

Udgivet den 12 jun. 15, 22:34

Opdateret den 14 jun. 15, 14:10

Kategori: Forskning i akupunktur

Kommentarer: 0

Videnskabelig dokumenteret forskning

Original overskrift: Cochrane systematic reviews examine P6 acupuncture-point stimulation for nausea and vomiting

Dato: 19.01.2011

Tidsskrift: Cochrane

Database: PubMed

Dette forskningsprojekt har fået økonomisk støtte af: Ukendt

Introduktion:

I 1998 konkluderede “National Institutes of Health Consensus Statement on Acupuncture”, at der var fremkommet lovende resultater, der viste virkningen af akupunktur på kvalme og opkastning hos voksne efter operation og fremkaldt af kemoterapi. Akupunkturpunktet P6 var det punkt, der var blevet brugt i de fleste af forsøgene.

Materiale og metoder:

At sammenfatte systematiske oversigtsartikler fra Cochrane til vurdering af P6-stimulering mod kvalme og opkastning.

Resultater:

Der blev fundet oversigtsartikler om kvalme og opkastning efter operation, kemoterapifremkaldt kvalme og opkastning og graviditetsforbundet kvalme og opkastning. Resultaterne for kvalme og opkastning efter operation fremviser de mest konsekvente resultater med 26 forsøg og mere end 3000 patienter, der viste, at ægte P6-stimulering havde en bedre virkning end pseudobehandling hos både vokse og børn og i forhold til både kvalme og opkastning. Samlede data fra forsøg, der inkluderede forskellig kvalmestillende medicin, viste, at P6-stimulering synes at være bedre end kvalmestillende medicin mod kvalme og tilsvarende mod opkastning. P6-stimulering var tilsvarende effektiv på tværs af de forskellige stimuleringsmetoder, både invasive og ikke-invasive. Resultater for kemoterapifremkaldt kvalme og opkastning omfattede 11 forsøg og over 1200 patienter. Elektroakupunktur, men ikke manuel akupunktur, var gavnlig mod førstedagsopkastning. Akupressur var effektiv mod førstedagskvalme, men ikke opkastning. Armbåndsurslignende elektriske anordninger var ikke effektive mod noget udfald. Resultater for graviditetsforbundet kvalme og opkastning omfattede 6 forsøg og ca. 1150 patienter. Resultaterne var blandet med nogle forsøg, der viste positive resultater, og andre forsøg, der viste tvetydige resultater, uden nogen begunstigelse for en bestemt metodetype.

Konklusion:

P6-stimulering kan være gavnlig til forskellige tilstande, der medfører kvalme og opkastning. Det er uvist, om det føjer ekstra værdi til moderne kvalmestillende midler. Hos patienter, der får kemoterapi, bør fremtidig forskning fokusere på patienter, for hvem problemerne er upåvirkelige af anden behandling. De næste skridt inden for forskningen bør inkludere en undersøgelse af, om andre akupunkturpunkter i tillæg til P6 eller individuelt tilrettet behandling baseret på en traditionel kinesisk medicindiagnose øger behandlingseffektiviteten. Det ville også være værdifuldt at identificere prædiktorer (forudsigere) for respons på tværs af forskellige tilstande, således at de individuelle patienter kan optimere deres akupunkturpunktbehandling.

Brancheforeningen Danske Akupunktører har sponsoreret oversættelsen af ovenstående tekst.

Se flere detaljer om ansvar for tekst.

Kommentér denne artikel

Find os på:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kort om forskning.dk

Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.

Siden giver også adgang til en række nyttige links.

Kontakt forskning.dk

Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.

Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk

© Forskning - 2024

Web