Høj stråling øger cancerrisiko

Med de mange mobilmaster og wifi-spots overalt er Danmark et af verdens mest bestrålede lande

Udgivet den 23 sep. 14, 21:49

Opdateret den 15 dec. 14, 22:14

Forfatter: Helge Volkmann, læge | Carsten Vagn-Hansen, læge | John Jalving, speciallæge, lektor emeritus | Søren Lillesøe, pr-konsulent, forfatter

Kategorier: Sunde vaner, Sygdom, Tæt på forskningen

Kommentarer: 0

Pressen skriver ofte om yderområder, som siges at være uden mobildækning. Faktum er imidlertid, at vi er et lille land med en supergrundig dækning, efter at teleindustri, regioner, KL og Folketinget indgik en aftale i 2012 om minimum 98 pct. dækning.

Selv teknologiførende lande som Storbritannien og USA har færre master pr. indbygger end os. I år har alene Telia planlagt 400 nye master, hvoraf 80 kommer til at stå i sommerhusområder.

Det er svært at finde steder, hvor ingen operatør dækker, hvilket er skadeligt for folkesundheden. Pressen burde skrive om den juridiske og sundhedsmæssige del af sagen, da der er kommet tunge beviser for, at selv ældre, mere gennemprøvede, mobilsignaler kan fremme cancer.

Disse fakta har fået Europarådet til at advare om elektromagnetisk strålings effekt på cancer, og WHO har opgraderet mobilstråling til kategori 2B (potentielt kræftfremkaldende, som f.eks. pesticider).

Andre studier peger på bivirkninger i form af f.eks. søvnforstyrrelser, ADHD og hovedpine. Samlet har vi et billede af en række diffuse symptomer, som de praktiserende læger for nuværende ikke er klædt på til at håndtere.

Et samlet overblik

Hvis man ønsker et samlet overblik over bivirkninger, eksisterer ”Bioinitiative Report”, en samling af 1.800 uafhængige strålingsstudier. Researchen dækker bl.a. universitetsforskning fra USA, Indien, Italien og Sverige og er ikke finansieret af industriinteresser.

Rapporten rummer eksempelvis data om potentielle gendefekter. 83 pct. af de seneste 61 studier om genpåvirkning (2007-2014) fortæller os, at vores celler ændres sundhedsmæssigt gennem oxidativ stress fra stråling. Hvad angår cancerrisiko ved brug af trådløs telefoni, er denne beskrevet og endelig fastslået af bl.a. Hardell-gruppen fra svenske Ørebro Hospitals kræftafdeling.

Gennem efterundersøgelse påvises en signifikant sammenhæng, der bekræfter tidligere fund fra 2007-2009 imellem langtidsbrug af trådløs teknologi og ondartede hjernesvulster samt hørenervebeskadigelser.

Herhjemme læner industri og myndigheder sig ofte op ad det danske kohortestudie delfinansieret af mobilindustrien. Studiet viste ingen fare på færde og blev stærkt kritiseret af et videnskabeligt EU-kommissionspanel for tendentiøs udvælgelse af forsøgsdata. Man havde ”glemt” flere svenske studier, som WHO har rost.

Forsigtighedsprincippet

På baggrund af de seneste fakta fra uafhængig forskning vælger man i flere og flere lande at anvende forsigtighedsprincippet, hvorefter forurening med evt. uoprettelige skader ikke må udsættes pga. videnskabelig usikkerhed.

I europæiske nationer som Schweiz, Østrig og Rusland findes lovgivning, som opererer med strålingsgrænser, som er mere end 100 gange lavere end i Danmark. I franske skoler har man endda forbudt mobiltelefoner og wifi af hensyn til indlæring.

I mere eksotiske lande oplever man også mere ansvarlighed. De indiske sundhedsmyndigheder har nedsat grænseværdier for elektromagnetisk stråling med 90 pct., og i Brasilien forbød storbyen Belo Horizonte for et par år siden mobilmaster og mobilsendere inden for en radius af 500 m fra boliger.

Desværre er det som oftest muligt at opstille master eller sendere på dansk grund ved siden af bolig og erhverv – med mindre der er tale om fredede arealer eller bygningsteknik, som overskrider lokalplaner.

Hjernecancer

Dette udnytter industrien, da vi inden for det sidste halve år har set en eksplosion af mobilmaster og 4G-sendere på taget af bygninger. Masteloven fra 2005, som oprindeligt sigtede efter at minimere antal master, synes ganske enkelt ikke at fungere.

Hjernecancer og modermærkekræft er steget kraftigt herhjemme, efter mobilerne kom til, og med de stadigt kraftigere sendestyrker/signaler er udviklingen ikke til at knække uden forebyggelse, så det gælder om at sætte ind nu.

Artiklen har været bragt i JP d. 20.08.2014. Forskning.dk har tilladelse fra forfatterne til at bringe debatindlægget

Kommentér denne artikel

Find os på:

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kort om forskning.dk

Forskning.dk er en portal, som ønsker mere åbenhed om den forskning, der regulerer danskernes sundhed. Samtidig kan portalen bruges til at finde dokumentation for holistiske behandlingsmetoders virkning.

Siden giver også adgang til en række nyttige links.

Kontakt forskning.dk

Kontakt gerne forskning.dk hvis du har en artikel om forskning eller en en idé til en artikel. Forskning.dk ønsker at indrage brugerne, så hold dig ikke tilbage med eventuelle input.

Århusvej 22A, 8500 Grenaa
+45 86 84 88 88
info@forskning.dk

© Forskning - 2024

Web